Жертвите на урагана Джийни в Хаити може да достигнат 2000

Броят на загиналите в резултат на наводненията и свлачищата, причинени от урагана Джийни в островната държава Хаити може да достигне 2000 души, съобщи Асошиейтед прес.

В четвъртък сутринта бе съобщено за близо 1 100 жертви, но още 1 250 човека се водят безследно изчезнали.

Най-много жертви има в град Гонаив в северната част на страната. По данни на властите там са загинали 1013 души. В трите градски морги няма място за труповете. В сряда над 100 човека бяха погребани в първия от общите гробове, подготвени за загиналите. За да положат телата в 14-метровия трап работниците използваха самосвали.

Представители на Червения кръст изразиха тревога от евентуалното разпространение на различни болести чрез водата, в която няколко дни са стояли мъртви тела.

В Гонаив не достига прясна вода, а голяма част от хранителните запаси са отнесени от морето. Червеният кръст обяви акция за набиране на средства за пострадалите от урагана.

Джийни причини огромни щети и в Пуерто Рико и Доминиканската република, където загинаха съответно 7 и 19 души.

Според метеоролози ураганът може да достигне крайбрежието на САЩ през почивните дни. Все още обаче е рано да се прогнозира кои райони ще бъдат в центъра на стихията. Предупреждение за опасност вече бе разпространено в северозападната и централната част на Бахамските острови, а също и в югоизточната част от американското крайбрежие.

Очаква се разрушителната сила на урагана да се увеличава.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: