Жертвите от пожарите в Австралия нарастват

Жертвите от пожарите в Австралия нарастват

Жертвите на продължаващите трети ден горски пожари в Австралия достигнаха 171 души, като се очаква тази цифра да се увеличи, съобщиха световните агенции в понеделник. Някои от загиналите са умрели в колите си, докато са се опитвали да избягат от огнената стихия. Близо 80 души пък са приети в болница в тежко състояние. Десетки хора са изчезнали без вест.

Според полицията някои от пожарите са причинени умишлено – действия, които според премиера Кевин Ръд “не могат да бъдат наречени другояче освен масово убийство". Лицата, за които се докаже, че са предизвикали пожар, причинил смъртта на хора, могат да получат присъда до 25 години лишаване от свобода според Наказателния кодекс на щата Виктория.

Огнената стихия е опустошила 2200 квадратни километра гори и храсти. Изпепелени са най-малко 750 жилищни сгради. Някои градове в югоизточния австралийски щат Виктория са напълно изгорели.

Въпреки спадналите температури все още продължават да горят 30 пожара и някои селища продължават да са подложени на риск. Надеждите на спасителите са да завали дъжд.

Премиерът на щата Виктория Джон Бръмби съобщи, че ще бъде свикана комисия, която да разследва всички аспекти на пожара, включително и системата за ранно предупреждаване.

Според австралийските власти това е най-голямото природно бедствия в страната от 110 години насам, когато циклон уби 400 души. Предишният печален рекорд на пожарите беше през 1983 г., когато пламъците отнеха 75 човешки живота.

Споделяне

Още от Свят