Жертвите от циклона в Мианмар надхвърлиха 22 хиляди

Жертвите от циклона в Мианмар надхвърлиха 22 хиляди

Държавното радио на азиатската държава Мианмар (с предишно име Бирма) съобщи във вторник, че жертвите от тропическия циклон “Нарджис”, който връхлетя територията ѝ преди три дни, са стигнали 22464 души. Това предаде АП.

В съобщението се казва, че освен този брой, други 41 хиляди души се водят безследно изчезнали. Търсенето се затруднява, защото в окръг Иравади, около устието на едноименната река, който бе центърът на трагедията, са разрушени пътищата, мостовете и комуникационната инфраструктура.

Според китайската агенция Синхуа точният брой на жертвите и пострадалите ще стане известен след няколко седмици, когато ще бъде получена информация от другите четири окръга, също силно пострадали от стихията. Очевидно става дума за десетки хиляди загинали.

Ройтерс предава, че според данните на съседен Тайланд в Мианмар са изчезнали безследно около 30 хиляди души. Първи на мястото на трагедията са пристигнали тайландски спасители.

Засега се знае, че някои селища са буквално изтрити от лицето на земята, но спасителните отряди не могат да се доберат до много райони.

По-рано властите в Мианмар съобщиха за 20 хиляди разрушени къщи и за около 100 хиляди души, останали без покрив. Синхуа уточнява, че тези данни се отнасят само до остров Хайн Ки, а общи данни за разрушенията в цяла Мианмар не са постъпвали.

Новозеландски метеоролози съобщиха, че скоростта на вятъра в Мианмар по време на циклона “Нарджис” е стигнала 200 километра в час.

Военната хунта, която е на власт в страната, се обърна към международната общност с молба за помощ. Вече бе постигнато споразумение за привличане на сили на ООН за оказване на помощ на пострадалите. Материалната помощ, предложена на Мианмар, засега е скромна – посолството на САЩ в столицата Янгон (с бившо име Рангун) отдели 250 хиляди долара от собствения си бюджет, а Вашингтон обеща други 2.5 млн. долара. ЕС гарантира оказването на помощ в размер на 3 млн. долара. Тайланд, Китай и редица други страни също заявиха желанието си да помогнат.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?