Жертвите от земетресението в Алжир надхвърлиха 2000

Броят на загиналите при катастрофалното земетресение в Алжир достигна 2047 души, предадоха агенциите. Според последни данни на алжирското министерство на вътрешните работи, ранените са 8626 души. Повече от 1000 души са в неизвестност, а над 15 000 са останали на улицата. Бедствието засегна район с 52 населени места.

В изявление по националното радио в събота алжирският премиер даде да се разбере, че тези сведения за съжаление не трябва да се считат за окончателни, защото е много вероятно под развалините да бъдат открити още немалко загинали.

Спасителните работи в опустошените от трусовете райони продължават. 21-годишен алжирец, сервитьор, бе изваден от японски спасители, след като прекарал 52 часа под развалините на хотел в град Земури на средиземноморското крайбрежие, предадоха световните агенции. Младежът, който нямал сериозни наранявания, бил спасен в петък вечерта.

И през изминалите дни продължи поредицата от остатъчни трусове. Над 100 вторични труса бяха регистрирани в петък и събота в страната, съобщи Научноизследователският център.

Вторичен, но по-силен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер бе регистриран в 20.21 ч. в събота, с епицентър на 60 км източно от столицата. Именно този район бе тежко засегнат от опустошителното земетресение в сряда вечер, със сила 6,3 по скалата на Рихтер.

Агенциите предадоха още, че в събота разгневена тълпа е замеряла с камъни президента Абделазиз Бутефлика в град Будермес, едно от засегнатите места, изразявайки недоволството си от недостига на храна и питейна вода.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?