Жертвите от земетресението в Хаити са около 50 хиляди, ранените са 250 хиляди

Между 40 и 50 хиляди души са загинали при катастрофалното земетресение, разтърсило Хаити във вторник, сочат оценките на Световната здравна организация (СЗО), разпространени в неделя от Франс прес.

Тези числа потвърждават данните на хаитянските власти за 50 000 загинали, 250 000 ранени, 1,5 милиона останали без подслон и 25 000 открити тела, отбелязва агенцията.

Спасителните екипи работят при изключително тежки условия, поставени на изпитание от извънредно тежките последици от земетресението. Екипи на организацията "Лекари без граници" в Хаити констатираха в неделя, че никога не са виждали при бедствие толкова много тежко ранени хора.

"Приоритет бяха най-спешните случаи, екипите извършиха цезарови сечения и ампутации. Опитните медици от "Лекари без граници" никога не са виждали толкова тежки рани", отбелязва асоциацията в комюнике, разпространено в Париж.

"Населението реагира незабавно, щом разбра, че организираме спешна лекарска помощ в Карфур. Тълпа се събра веднага пред входа. Наоколо има и други болници, но те са препълнени от прииждащи ранени и разполагат с ограничен персонал, лекарства и материали", заяви един от координаторите на спешната помощ, предоставяна от "Лекари без граници" в Порт-о-Пренс.

Асоциацията изрази безпокойство от задръстването на столичното летище в Хаити, поради което много самолети не получават разрешение за кацане и медиците не са получили пратка от ключово значение - полева болница с надуваеми палатки.

"Лекари без граници" са изпратили в Хаити допълнително 70 души освен 30-те доброволци, намирали се там в момента на земетресението. Все по-ясно обаче става, че голяма част от хаитянския ни персонал не е оцеляла при катастрофата, изтъква организацията в комюникето.

Ве неделя с особена сила избухна още едни тежък проблем след бедствието - мародерството. Гладни и озверели хора разграбват всякаква храна, до която могат да се докопат. Местни полицаи откриха огън по мародери на пазар в столицата Порт-о-Пренс и убиха най-малко един от тях, съобщи Франс прес.

Мародерите са грабели стоки на пазара "Иполит", когато полицията стреляла и 34-годишен мъж бил улучен в главата. Друг мародер обаче веднага грабнал чувала на жертвата.

Сблъсъците между полицаи и мародери продължили, а на място били изпратени подкрепления, въоръжени с автомати и пушки-помпи.

На този фон дойде и съобщението, разпространено от Ройтерс, от официалните власти в Сенегал, според което африканската страна предлага безплатно земя на жителите на Хаити, желаещи да се върнат в родината на предците си в Западна Африка след опустошителното земетресение на острова, съобщи Ройтерс.

Президентът на страната Абдулайе Уад заяви на съвещание със съветниците си, че хаитяните са синове и дъщери на Африка, понеже страната е основана от роби, някои от които произхождали от Сенегал.

Президентът предлага доброволно репатриране на всеки гражданин на Хаити, който иска да се върне към корените си, каза негов говорител. Сенегал е готов да им предложи парцели земя, дори цял регион, в зависимост от това колко души ще дойдат.

Ако дойдат само отделни хора, ще им предложим вероятно жилища и малки парчета земя, но ако дойдат масово, сме готови да им отделим цял регион, каза говорителят и уточни, че президентът настоял това да бъде плодородна, а не пустинна територия.

Споделяне

Още от Свят