Жертвите по пътищата с 20% по-малко след махането на табелите за камера

Жертвите по пътищата с 20% по-малко след махането на табелите за камера

С 20% по-малко са жертвите на катастрофи у нас през летните месеци спрямо миналата година след отмяната на предупредителния знак за камерите на пътя. Това заяви експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев, цитиран от агенция "Фокус" в сряда.

Според него, ако тенденцията се запази с тези темпове, страната ни скоро може да не е на челните места в ЕС по брой загинали на пътя.

"Една такава много дребна промяна в Закона за движение по пътищата, която обаче чувствително повиши контрола и въздейства на водачите дотолкова, доколкото те вече нямат предупреждение да намалят скоростта, защото във всеки един момент може да има контрол на скоростта. Мисля, че това повлия сериозно, защото ако тази тенденция продължи със спад около 20% загинали, предполагам, че към края на годината загиналите ще бъдат някъде със 70% по-малко отколкото миналата година. Надявам се, че България ще изплува от последното място“, прогнозира Алекси Стратиев.

Според него обаче голяма част от промените в Закона за движение по пътищата са безсмислени и е добре да се мисли в посока цялостно ревизиране на правилата.

Споделяне

Още от България