"Жестока" банда заловена в София, 18 арестувани в Пловдив

"Жестока" банда заловена в София, 18 арестувани в Пловдив

При акция на полицията в София е задържана организирана престъпна група, занимавала се със завладяване на столични райони за разпространение на наркотици от конкурентни пласьори, съобщиха от пресцентъра на МВР в петък. В същото време в Пловдив са арестували общо 18 души, от които петима наркопласьори, осем обявени за общодържавно издирване и шест проститутки.

Съобщенията за акциите на МВР бяха направени, след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че "привеждат в известност" криминалния контингент, а главният прокурор Борис Велчев каза, че работят усилено по неговата "инвентаризация".

Поредните удари срещу престъпността, които МВР обявява, стават три дни след показния разстрел на Боби Цанков, който афишираше свои връзки с мафията и разказваше за нея в жълтата преса.

МВР съобщава, че при акцията в София е задържан 41-годишният тартор на новосъздадената бригада, известен с прякорите Боксьора и Доктора, който е осъждан за убийство и действал с изключителна жестокост, за да завоюва територии на влияние в столицата. Става въпрос за Тихомир Георгиев, който е един от свидетелите срещу Златомир Иванов – Баретата, но се отказа от първоначалните си показания.

Баретата е в ареста от миналия февруари по обвинения за разпространение на наркотици и подбудителство на убийство. Преди показния разстрел на Боби Цанков, той бе станал "особено близък" с Иванов. В ареста попадна и Иван Горублянеца, който беше човекът на Баретата за седми район в София. Под негово контрол се продаваха марихуана и амфетамин.

Тихомир Георгиев често сменя покровителя си. Той е работил и за Златко Баретата, близък е със сина на взривения Стоил Славов – Георги Славов, известен като Жоро Главата. Твърди се, че арестът на Георгиев в момента е поредният удар срещу братя Маргини и Стефан Бонев – Сако, също сочен за наркобос.

Освен Георгиев в ареста е Радослав Балев, който заедно с брат си Теодор са от хората на Маргините.

Според съобщението на МВР групата на Тихомир Георгиев е разпространявала наркотици в голяма част от София, след като преди това по особено брутален начин прочиствала набелязаните региони от конкуренцията.

В началото ръководителят на бандата и аверите му - 25-годишният А.К. с прякор Дългия, А.Н. на 20 години, Р.Б. на 33 години и 21-годишните Т.З. и С.Д. - действали на територията на два от централните райони в столицата.

Скоро обаче групата се превърнала в наказателна бригада за прочистване на региони за влияние и чрез сила да разширява периметъра си. Тарторът воювал с брутална жестокост срещу конкурентите на пазара. Ако заплахите не решавали проблема, той вадел нож и чрез физическо насилие принуждавал наркодилърите да работят за него, посочват от пресцентъра на МВР.

В хода на проведените следствени действия са извършени обиски и претърсвания в жилищата и автомобилите на задържаните. Открити и иззети са различни по вид наркотични вещества, ножове, черни маски с прорез за очите, газови пистолети, преправени в бойни, и боеприпаси за тях.

Работата по издирването на лица, съпричастни към организираната престъпна група, продължава, съобщават от МВР.

В Пловдив тези акции текат от началото на годината, но съобщението за тях бе направено едва на 8 януари. В хода на една от операциите на територията на Шесто РУ в Пловдив е заловен в момент на кражба от дом Е.К. на 38 години от Костандово. Той е многократно осъждан за грабежи по домовете и кражби на автомобили, заявяват от полицията.

Задържан е и неговият съучастник – Г.М. на 40 години от Пловдив. Заловените с дрога пловдивчани са Г.С. на 29 години, Р.А. на 31 години, Д.С. на 24 години, Й.А. на 29 години и Б.Д. 29 години.

МВР съобщава и за арестувани "за получаване на доходи по неморален начин" Д.М. на 24 години, А.И. на 28 години, С.С. на 21 години, Г.П. на 28 години, М.М. на 26 години и Е.А. на 38 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България