Жестоки ръкопашни боеве в Египет взеха 26 жервти

Бан Ки Мун: Необходим е диалог на всички политически и социални нива, включително и жените

Жестоки ръкопашни боеве в Египет взеха 26 жервти

При сблъсъци между привърженици на сваления египетски президент Мохамед Мурси и армейски части са загинали най-малко 26 души, а ранените са над 200, предаде Би Би Си в събота.

Десетки привърженици на Морси и на „Мюсюлмански братя" излязоха по улиците на Кайро и другите градове. Министерство на здравеопазването съобщи за жертвите на сблъсъците и уточни, че са ранени 210 души.

От неделя досега при вълненията загинаха над 60 души. Трудно е да се определи точният брой на жертвите.

Първоначално привържениците на Морси са замервали полицията с камъни и коктейли „Молотов". По-късно обаче срещу тях се изправиха противници на сваления от военните държавен глава. По сведения на очевидци, по улиците на пристанищния град избухнали свирепи ръкопашни боеве.

По-рано беше съобщено за още две жертви в района на площад Тахрир в центъра на столицата Кайро.

Насилието избухна, когато върховният лидер на „Мюсюлмански братя” - Мохамед Бадиа, обеща ислямисткото движение да остане по улиците, докато Морси не бъде възстановен като президент, два дни след като армията отне властта му.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази сериозно безпокойство за ситуацията в страната. Той предупреди египтяните „да не търсят възмездие", изразявайки надежда, че народът ще прояви разум.

"Търсенето на възмездие е възможно най-грешната тактика - както от страна на партиите, така и от страна на поддръжниците и противниците на сваления президент Морси. Силно обезпокоен съм от случващото се, включително от ужасяващите репортажи за употреба на сексуално насилие,” заяви Бан чрез своя говорител.

По думите му, събитията в страната трябва да бъдат ясен сигнал за египетските политически лидери, които трябва да проявят отговорност и направят всичко възможно за мирно и демократично разрешаване на кризата в страната.

"Необходимо е час по-скоро да започне диалог с участието на представители на всички политически и социални нива, включително и на жените," препоръча Бан Ки Мун. 

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган оповести, че досега няма искане от Мохамед Морси за получаване на политическо убежище в Турция, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

 Ердоган специално напомни твърденията, че в срок от 48 часа Мохамед Морси и неговият кабинет ще бъдат съдени и оценява евентуално подобно действие като „историческа грешка и много погрешна стъпка”. 

„Допреди четири години в Египет имаше еднопартийно управление и ставаше въпрос за откровена диктатура. Египет преживя така 30 години. Но в резултат на проведените преди една година демократични избори има излъчен с около 52% от гласовете президент. Само след една година някои кръгове казват, че не са съгласни с това и армията се намесва. Всеки политик може да прави грешки, но ние категорично не може да приемем подобна военна намеса”, подчертава турският премиер Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят