Жилища, купени за даване под наем, излизат за продажба

Жилища, купени за даване под наем, излизат за продажба

Част от жилищата, купувани с инвестиционна цел в София, ще излязат на пазара до края на годината, прогнозира в четвъртък Светослава Георгиева, оперативен директор в “Адрес България”. Наемните цени намаляват и доходността от тази дейност спада. Според Светослава Георгиева онези,  които са надценили пазара на наеми преди 2-3 години и са купили имот, за да го отдават под наем, се ориентират вече към продажбата му.

Като цяло цените на жилищата през първите шест месеца на тази година са поскъпнали с 10.34 на сто, уточниха от “Адрес”. Стойността е изчислена на база реално сключени сделки от компанията в периода януари – юни 2007 година. Средната цена на жилищата за посочения период е била 692 евро/кв. м, при отчетени 627 евро/кв. м за първите шест месеца на 2006 година. Брокерите са отчели и по-висока активност от купувачите на имотния пазар. През първите 6 месеца са били реализирани 8 на сто повече сделки спрямо същия период на миналата година.

От агенцията коментираха, че в първите месеци на 2007 година са наблюдавали изтегляне на част от офертите, които после са били върнати на имотния пазар с 20-30 на сто увеличение на цените. Според брокерите, тези действия на собствениците на имоти са били резултат от завишените очаквания след влизането на страната ни в ЕС.

Най-търсените и съответно най-продаваните жилища остават двустайните апартаменти, коментираха от агенцията за недвижими имоти. 47 процента от сделките, които са реализирани от "Адрес"  през първото шестмесечие са именно с двустайни апартаменти.  Купувачите им са основно семейства с деца, в които съпрузите са на възраст между 26 и 40 години. За купуване на жилището те обикновено ползват кредит. Втората категория купувачи са над 50 години и основно купуват имот със собствени средства. 

Делът на сделките с тристайни жилища е 24 на сто и заема второто място в интереса на кандидат-купувачите, които обикновено са семейства с едно или две деца, като възрастовата граница на съпрузите е между 31 и 35 години. Те също купуват имота основно с кредит, коментираха от “Адрес”.  Най-слаб е интересът към малките жилища – гарсониери (12 %) и ателиета (3%), а също и към много големите квадратури, в които влизат къщите (9%) и многостайните апартаменти (2,62%).

Прогнозата на експертите от “Адрес” е, че ръстът на цените ще се запази в границите на 10-15 % до края на годината.

Няколко характерни особености на пазара през първото полугодие, отчитат от агенцията за недвижими имоти. Първата е ограниченото предлагане на панелни апартаменти, което реално е довело до покачването на цените им, които са надминали тези на новото строителство. Единствено Пловдив от големите градове остава извън тази тенденция. Втората особеност за първите шест месеца на 2007 година е намаляването на дела на жилищата, които строителните предприемачи обявяват за продажба “на зелено”. Инвеститорите в жилищни имоти вече са натрупали достатъчен собствен паричен ресурс, за да завършат жилищата и едва тогава да ги предложат на пазара, коментираха от “Адрес”.

Запазва се тенденцията за развитие на имотния пазар в по-малките градове с по-бързи темпове от този в утвърдените София, Варна и Бургас.

С най-голям ръст на цените в страната е Благоевград, където поскъпването за последните 12 месеца е 22 %. Средната цена на апартаментите в града е 525 евро/кв. м и се доближава до тази в Пловдив, която е 534 евро/ кв.м. Като цяло, при по-крайните квартали на големите градове се отчита и по-сериозно увеличение на цените. 

Цените на имотите в столицата са скочили с почти 12 на сто. Най-голямо е поскъпването в кварталите “Надежда”, “Люлин”, “Манастирски ливади” и “Кръстова вада”, уточняват от “Адрес”.

Варна остава най-скъпият пазар в страната, затова и увеличението на цените там е 9,86 на сто спрямо първото шестмесечие на 2006 година. Отчетената средна цена в морската ни столица е 806 евро за квадрат. Най-сериозно увеличение е регистрирано в централните квартали, “Вл.Варненчик” и “Цветен квартал”.

От “Адрес” уточниха, че пазарът на земя се развива с много бързи темпове. Интересите на предприемачите към големи терени за търговски, логистични и бизнес центрове към терени вдигат цените. Заради изчерпването на терените в централните части на градовете, обезщетенията на собствениците достигат и до 40 на сто.

Споделяне

Още от Имоти