Жилища за сираци ще се строят с 8.7 млн. евро от програмата за селските райони

За премахването на социалните детски домове във сегашния им вид и изграждане на защитени жилища и центрове от семеен тип за сираци са заделени 8.7 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони до 2013 г. Това съобщи във вторник зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която представи пред общините възможностите за кандидатстват за това европейско финансиране.

С парите по мярката за основни услуги за населението и икономиката в селските райони ще могат да се изграждат и дневни центрове и центрове за социална рехабилитация и интеграция.

"Идеята е не просто да се задели тази сума, а наистина да се построят тези жилища и да се даде на децата правото за живот в семейна среда и достъп до качествена грижа според индивидуалните им потребности”, каза зам.-министър Боянова. Тя заяви, че е съпричастна към проекта като майка и лично ще наблюдава целия процес по изпълнението на стратегията и няма да допусне нито един проект да остане незавършен.

В срещата участваха и Държавната агенция за закрила на детето, Национално сдружение на общините в Република България и представители на 19-те допустими по Програмата за развитие на селските райони общини, които ще кандидатстват за финансирането, допълниха от пресцентъра на агроведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?