Жилищата във Видин поскъпнали с над 50% за година

Апартаментите във Видин са скочили със 64,7% през 2006 г., сочат данните за движението на цените на имотите през миналата година на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. Това е най-сериозното поскъпване на жилищните имоти в страната, което статистиката е отчела през миналата година.

Агенциите за недвижими имоти не отчитат такова сериозно повишаване на цените в нито един от регионите на страната. Ден преди НСИ да публикува своето наблюдение на пазара на жилищни имоти, от агенцията за недвижими имоти “Адрес” съобщиха, че за миналата година са отчели най-сериозния ръст в Стара Загора. По данни на агенцията цените на имотите там са се вдигнали с 30,33%.

Според данните на статистическия институт апартаментите в областните градове на България са поскъпнали средно с 14,7% през изминалата година. Освен във Видин, най-сериозно е увеличаването на цените в останалите по-малки областни центрове от този тип като Враца (37,2%), Ловеч (47,6%), Смолян (40,3%) и Монтана (33,6%). Средно с по 25% са се повишили цените на жилищните имоти и в градове като Русе, Пазарджик, Перник и Добрич.

Най-слабо е покачването на цените в големите градове и столицата. Според данните на НСИ, в София апартаментите са повишили цените си с 9,8% и средната им цена е 1341,8 лв./кв. м. От “Адрес” са регистрирали по-сериозно покачване от 12,53%, а като средна цена за 2006 година на жилищата в столицата посочват 667.78 евро/кв. м или приблизително същата цена като отчетената от НСИ.

Цените на апартаментите във Варна и Бургас са поскъпнали с по-малко от 10% за една година, съобщават още статистиците.  Жилищата в морската столица са се оферирали средно по 1316 лв./кв. м, което прави увеличение от 9,8%.

Според НСИ апартаментите в Бургас са достигнали 1227 лв. за квадрат през 2006 година. При тях е регистрирано увеличение от 8,9%.

Най-слабо покачване на имотите – под 1% за миналата година са отчетени при жилищата в Кърджали.

Споделяне

Още от Имоти

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?