Жилищна сграда вместо обещаната детска площадка предизвика протест и в Бургас

Сн. Архив

След София и Стара Загора и жители на Бургас излизат на протест срещу застрояването.

Недоволството на живеещите от бургаския квартал "Братя Миладинови" е предизвикано от дадено, но неизпълнено от кмета Димитър Николов обещание за нова детска площадка и паркинг върху общински терен, който се намира в близост до Бургаски свободен университет и училище "Братя Миладинови".

Община Бургас продава общинския имот на инвеститор, който сега ще строи сграда на девет етажа в непосредствена близост до останалите жилищни блокове.

"Варианти за целесъобразно използване на терена в интерес на гражданите имаше, а не да го продават. Освен построяването на висока сграда е предвиден и супермаркет. Все пак е предвиден малък паркинг за 7 коли и малка детска площадка, но това не решава проблема с натоварения трафик, който е сериозен и броя на паркиралите автомобили се увеличава постоянно", казва Борис Миладинов от организацията "Инициатива Бургас".

През 2014 г. домоуправителите на блоковете от квартала са се срещнали със служители на общината, които обещали, че ще търсят решение на проблема с паркирането без да споменават вече започнатите процедури за продажба на терена на инвеститора Здравко Станчев.

"Очевидно фискалния интерес е надделял над интереса на гражданите на Бургас. Проблемът с паркирането беше разрешен като квартала ни беше включен в "Синя Зона" Бургас. Говорихме с кмета Димитър Николов. За нашия случай той се оправда с решението на Общинския съвет, като забрави факта, че той е внесъл докладната за продажбата на терена", допълва Борис Миладинов.

Хората от квартал "Братя Миладинови" излизат на два протеста и подават групова жалба до общината, подписана от 1500 жители. Отговор няма и сега излизат на протест.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?