Жилищните заеми отново рекордно евтини

Жилищните заеми отново рекордно евтини

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва не само лихвите, но и таксите и комисионите, по жилищните кредити в левове е паднал до 5,40% през юни, показва лихвената статистика на БНБ.

Месец по-рано нивото му бе 5,47%. Поевтиняването на тези продукти за първото полугодие е значително – с 0,50 процентни пункта, сочат данните. В края на 2015 г. ГПР по тези заеми е бил на ниво 5,91%. За една година пък намалението е с около 0,80 п. п.

При заемите за покупка на имот в евро се наблюдава задържане на цената и дори леко поскъпване – от 6,12% през май до 6,18% през юни. Заради голямата ликвидност на банките в последните години те предпочитат да отпускат жилищни заеми в родна валута.

Банковите потребителски заеми също са поевтинели през юни, сочат още данните на БНБ. В левове намалението само за месец е от 10,96% на 10,42%. За шесмесечието спадът е чувствителен – с цели 2 процентни пункта.

Срочните депозити запазват ниските си нива и през юни, показва още статистиката. Средната лихва за влог до една година остава 0,62% в левове и 0,51% - в евро.

Споделяне

Още от Бизнес