Жилищният пазар у нас бавно се възстановява

Пазарите в Азия и САЩ отслабват, за светка на възстановяването на Европа

Жилищният пазар у нас бавно се възстановява

България продължава да се изкачва в класацията на онлайн изданието "Глобал Пропърти Гид" (Global Property Guide) за жилищните пазари. Страната ни заема 24-вата позиция по ръст на цените с 2.05% на годишна база. Данните са за последното тримесечие на 2014 г.

Това е четири места напред, след като през третото тримесечие на 2014 г. заемахме 28-о място.

За четвъртото тримесечие ръстът на цените на жилищата у нас, коригиран с инфлацията, достига 0.14%, а на годишна база се е ускорил до 2.05% спрямо 0.38% година по-рано, сочат данните на изданието.

Бумът на цените на жилищата в световен мащаб продължава, като в 32 страни от общо 41 е отбелязан ръст. Най-забележителен е в Ирландия – от 16.6% при 6.1% година по-рано. Пазарът на жилища в Дубай също отбелязва ръст от близо 13%, но се очаква тенденцията да се забави и дори обърне.

В първата десетка попадат още Швеция, Израел, Япония, Турция, Хонконг, Великобритания и Исландия.

На дъното на класацията е Украйна, където е отчетен най-силен спад на цените на жилищата, заради конфликта в източната част на страната. На годишна база е отчетен спад от почти 49% спрямо ръст от 0.95% година по-рано, а за тримесечието понижението достига близо 10%.

Русия е втора по спад на цените с 6.15% на годишна и 1.4% на тримесечна база. Трети е Китай, който допреди година беше сред най-бързо растящите пазари на жилища в света с понижение от 5.7% на годишна база, но ръст от 1.05% за тримесечието.

Топ 10 на най-слабо представящите се жилищни пазари в света се допълва от Гърция, Сингапур, Пуерто Рико, Испания, Финландия, Румъния и Португалия.

Трайно се очертава тенденция за пазар на жилища на две скорости като най-видимо е отслабването на пазарите в Азия, с изключение на Япония и Хонконг. Китай и Сингапур вече са в челната петица на спадащите жилищните пазари, докато година по-рано бяха в челото на растящите.

Наблюдава се и забавяне на растежа на жилищния пазар в САЩ, както и в Австралия и в целия Тихоокеански регион.

В същото време във всичките 17 европейски пазари цените на жилищата се покачват през 2014 г. в сравнение с предходната, като само в пет отбелязват спад.

Споделяне

Още от Бизнес