Жирафите са застрашени от изчезване, предупредиха природозащитници

Жирафите са застрашени от изчезване, предупредиха природозащитници

Природозащитници са обезпокоени от силното намаляване на популацията от жирафи в света, предупреди Международният съюз за защита на природата (МСЗП) в свое изявление.

За последните 30 години числеността им е намаляла с близо 40%, най-вече заради бракониерство, регионални конфликти и неприродосъобразното земеделие.

Ако през 1985 г. популацията на жирафите е била около 160 хиляди, то в наше време тя е едва 98 хил.

По решение на МСЗП, най-високият сухоземен бозайник е включен в Червената книга на изчезващите видове, в категория "силно уязвим". Това ярко контрастира с предишния статус на "най-малко застрашен".

Природозащитникът Джулиан Фенеси коментира пред Би Би Си, че хората не осъзнават степента на заплаха, пред която са изправени тези животни. "Виждаме ги в зоопарка, на сафари, по филмите, но те изчезват пред очите ни".

Регионите, представляващи най-голяма опасност за жирафите са северна Кения, Сомалия, Етиопия и Южен Судан.

Поради факта, че те не се боят от хората, често стават жертва на бракониери и ловци, които ги продават на черния пазар за месо и кожа.

Единствено в Южна Африка жирафите успяват да поддържат положителен прираст. Към момента единствения им хабитат остават саваните на Източна и Южна Африка, както и части от юго-източна Сахара. На север в пустинята обаче, те са били изтребени още в дрвеността.

Последните години в Червената Книга са включени повече от 24 хил. от общо 85.6 хил. застрашени вида, намиращи се под заплаха от изчезване.

Споделяне

Още от Свят