Жители на "Аспарухово" протестират срещу евакуирането си

Жители на "Аспарухово" протестират срещу евакуирането си

Жители на варненския кв. "Аспарухово", който все още се възстановява от наводнението преди около две седмици, излязоха на протест пред сградата на общината срещу продължаващата принудителна евакуация на хора, живеещи в опасни къщи.

Демонстрацията бе организирана във Фейсбук под надслов "Ние сме тук и повече няма да позволим нито един гражданин да бъде изведен от дома си насилствено".

Жителите на квартала смятат, че местната власт проявява своеволия, като ги вади от домовете им без предупреждение и без причина. Има вече подадени жалби до Административния съд и прокуратурата.

Всеки ден кризисният щаб на "Аспарухово" издава заповеди за принудително извеждане на хора от домовете им на различни адреси. Причините за всяка заповед са различни, но според администрацията те са на базата на предварителни проучвания – най-вече за опасни сгради.

Хората обаче твърдят, че има принудителни извеждания, които се правят без заповед и без протоколи, съобщи Нова телевизия. До момента над 1000 души са изведени от опасните зони и опасните жилища в "Аспарухово". Кметът на Варна Иван Портних информира, че 70 са съборените опасни сгради. За събаряне са определени още 15 обекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?