Жители на Банкя спряха временно концесията на банята

Жители на Банкя спряха временно концесията на банята

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изтегли временно предложението си за отдаване на концесия на минералната баня в Банкя за 35 години. Аргументът ѝ е, че не е направено широко публично обсъждане сред обществеността в курортното градче на Бойко Борисов.

Получих сигнали от жители на Банкя, които са против концесията, каза Фандъкова. Според нея след като по проблема дълги години не е правено нищо, може да се изчака още няколко месеца за да се вземе най-доброто решение.

Докладът се оттегля, защото зад концесията стои Бойко Борисов и той не иска да се шуми преди изборите около него, коментираха съветници от опозицията в кулоарите на ул.”Московска” 33.

Концесионната процедура за затворената от 2001 г. баня се подготвяше цяла година и плановете бяха конкурсът да бъде обявен до края на 2012 г., но закъсня.

Заложените изисквания към концесионера бяха да възстанови банята, която е паметник на културата, и тя да започне да работи. Предварителните проучвания показваха, че за това ще са необходими около 5 млн. евро. За да си избие инвестицията, на концесионера се разрешава да изгради СПА-хотел на четири етажа със разгърната застроена площ от 7808 кв.м. Към него ще има басейн, плаж, и паркинг за 100 автомобила. Хотелът ще бъде свързан с топла подземна пешеходна връзка с банята.

Отделно на инвеститора се дава и паркът към банята, който е с площ от 3181 кв.м. Той беше основно ремонтиран със средства на общината и достъпът до него ще остане безплатен, твърдят от районната администрация. Именно даването на парка е причината хората да са недоволни. Притесненията им са, че след това няма да могат да го ползват безплатно. Планирано е още да има открита сцена за културни събития и концерти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?