Жители на Челопеч искат обезщетения заради работата на мината

Граждански организации за пореден път се оплакаха от дейността на мината в Челопеч, в която са добиват мед и злато, заявиха, че заради взривове в рудника къщите им били напукани и поискаха от държавата да им плати обезщетения за това.

Според Гражданския комитет - Челопеч, движение "Модерна България" и Коалиция за устойчиво развитие увеличението на добива в мината от 900 хил. тона годишно на 2 млн. тона полиметанови руди замърсява все повече околната среда.

"Ние сме губещите, къщите ни са напукани и всеки момент да се срутят, тънем в прах и мръсотия, въздухът, който дишаме, е замърсен, но никой не ни обръща внимание", оплакаха се жители на селото по време на пресконференция в понеделник.

"Земетресение разруши къщите в Перник - държавата плаща, а когато взривовете разрушават къщите на хората в Челопеч държавната и местна власт нехае. Нито знаем какви и колко са взривовете, нито къде се залагат", заяви Петя Чолакова от организацията "За нова и обединена Златица".

Жителите на Челопеч поискаха от държавата обезщетение за разрушените им домове.

Според организациите 9 от 11 членове на общинския съвет на Челопеч или техни роднини работят във фирмата концесионер и за това държавата не взима мерки.

"Тежки и неприятни са проблемите на тези хора и са свързани с едно управленско безхаберие на местната и централна власт", заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика и инициатор за създаване на Движение "Модерна България".

"Това е нова атака от страна на тези граждански организации, които неведнъж са разпространявали лъжи и клевети за "Чеполеч Майнинг", която е един от най-големите инвеститори в България", коментира пред Mediapool Алекс Нестор, директор корпоративни отношения в компанията-концесионер на рудника. Той заяви, че петдесетината къщи, за които се твърди, че са напукани от дейността в Челопеч, са били изследвани от наети външни строителни инженери. Техният доклад сочел, че пукнатините са от старостта на сградите, някои от които нямат отводняване, а други са изграждани без строителни книжа.

Освен това повечето от къщите, които вече са претендирали за обезщетения пред концесионера, а сега и от държавата, били разположени далеч от рудника и мониторинг на вибрациите в мината показал, че те нямат нищо общо с пукнатините.

"Ако имахме и най-малка вина, щяхме да платим за ремонта, но в случая не можем да си позволим това, защото ще създадем прецедент и всеки, който реши, че трябва да си поправи старата къща, ще има претенции към нас", заяви Нестор.

Той отхвърли и поредните обвинения за замърсяване на въздуха от дейността на мината като посочи, че има постоянен екомониторинг на атмосферата.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?