Жители на Гърмен излизат на протест срещу спряното рушене на незаконни ромски къщи

Жители на Гърмен излизат на протест срещу спряното рушене на незаконни ромски къщи

Жители на община Гърмен ще се съберат на протест срещу спряното събаряне на незаконните ромски къщи в квартал "Кремиковци". Идната събота – в Деня на Левски 18 юли, те ще изразят пред парламента недоволството си от решението на регионалната министерство да прекрати насроченото за 13 юли събаряне на две незаконни ромски къщи заради искане на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Ведомството се позова на писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и "необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство". Съдът е поискал от българското правителство да спре разрушаването "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели".

"Не може някакви институции да спират изпълнението на закона и цяла държава да дава на заден ход, да не изпълни собствените си разпоредби. Ние не сме срещу ромите, искаме еднакви правила за всички в България. Настояваме само за прилагането на закона - има заповеди на ДНСК още от 2011 г. за блъскането на 124 незаконни постройки в ромския квартал на Гърмен. Нашият ултиматум бе това да се случи до 18 юли", заяви в неделя Иван Байрактаров от Инициативния комитет.

Няколко души ще пътуват до столицата в понеделник, за да внесат уведомление за протеста в общината и да получат разрешение.

Почти сигурно протестът ще започне в 12.00 часа в събота. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на националния герой Васил Левски по повод 178 години от рождението му.

Протестиращите недоумяват как толкова лесно се спира събарянето на незаконните постройки на ромите. В същото време без реакция от страна на властите остават техните жалби от ромските набези.

Не може законите да важат само за българите, а за ромите – не, възмущават се жителите на Гърмен. "Те не искат да приемат помощ от държавата. Аз лично съм приготвил етаж от къщата, в който да подслоня ромско семейство. Но те отказват, искат 1000 души да живеят заедно. Няма как държавата да настани толкова хора на едно място. Влиза се в омагьосан кръг, от който няма излизане. И законът за ромите отново не е на дневен ред", допълни Иван Байрактаров, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България