Жители на Гърмен протестираха в София срещу запазването на незаконните ромски къщи

Лиляна Павлова разпореди проверка на адресните регистрации в ромския квартал

Жители на Гърмен протестираха в София срещу запазването на незаконните ромски къщи

Жители на Гърмен протестираха в центъра на София срещу решението да се спре събарянето на незаконни ромски къщи в града им. 

На протеста, който се проведе на площад  "Независимост", се събраха около 200 души с плакати "Къде са парите за евроинтеграция?", "Цацаров, докога ще те чакаме?", "Бойко, докога ще има беззаконие?" и др. Протестиращите поискаха оставките на вицепремиерa и вътрешен министър Румяна Бъчварова, регионалния министър Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Решението за протеста в София бе взето, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройство официално съобщи, че насроченото за 13 юли събаряне на две от ромските постройки в Гърмен няма да се състои. Бутането на незаконните къщи беше спряно по настояване на Европейския съд по правата на човека, който в свое писмо поиска разрушаването да бъде прекратено докато не се осигури жилище на ромите.

Протестиращите заявиха, че няма да плащат повече данъци на общината, както и такса смет. Част от протестиращите бяха облечени с тениски, на които пише ”Аз съм горд, млад българин и милея за Гърмен” и носят трибагреника, на който е изписано ”Революция”. 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви в събота пред бТВ, че кметът на община Гърмен Минка Капитанова продължава да издава регистрации по постоянен адрес в ромския квартал ”Кремиковци”. Само от началото на годината от нея са издадени адресни регистрации на 55 души, посочи Павлова. Освен това всички са регистрирани върху земеделски неурегулиран общински имот.

Павлова е разпоредила Главна дирекция ГРАО да започне проверка на адресните регистрации в квартал "Кремиковци“ на Гърмен. Ако се установят закононарушения, ще има заличаване на регистрации и ще бъдат се сезирани и другите компетентни органи. По думите ѝ вина за проблема с допуснатите регистрации в квартала има не само предишния кмет Ахмед Башев от ДПС, но и настоящата кметица Минка Капитанова, която е била заместник-кмет по това време.

До момента са премахнати осем незаконни строежа в селото, тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение. От ДНСК е отправено писмо до кмета на общината, с което уведомяват, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои насрочване на принудителното премахване.

На протеста бе прочетена петиция, която ще бъде внесена в понеделник в Министерския съвет. Тя е адресирана до президента Росен Плевнелиев, председателя на народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор, МВР, Дирекция национален и строителен контрол и други институции. В петицията жителите на селата Гърмен и Марчево изразяват разочарованието си от липсата на реални действия и категорична воля за решаване на проблемите породени от незаконното самонастаняване и изграждане на постройки в местността "Падарката" край селата Гърмен и Марчево.

В петицията протестиращите посочиха, че ако скоро не се вземат мерки, напрежението отново ще ескалира, като последиците ще бъдат непредсказуеми.

В събота вечерта на площада в Гърмен протестиращите ще се съберат отново. Те казаха, че ще продължат с протестите докато изискванията им не бъдат изпълнени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?