Жители на Горубляне отново демонстрираха срещу парк в "Младост"

Сн. БГНЕС, архив

Жителите на столичния квартал Горубляне подновиха своите протести в неделя. Те са срещу изграждането на нов парк между кварталите "Младост" и Горубляне. Причината е, че той включва много частни земи, основно на хора от Горубляне, които трябва да бъдат отчуждени за изграждането на парка.

Участниците в акцията протестираха на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с улиците "Павел Красов" и "Димитър Пешев".

Недоволството на хората от Горубляне избухна след представянето на проекта за подробен устройствен план на парка в началото на миналата година. До момента обаче планът не е приет и не е ясно нито кога ще се случи това, нито кога би могло да започне изграждането му. Практиката показва, че подобни процедури продължават с години.

Евентуалният парк засяга основно частни терени. Това са върнати на собствениците земеделски земи. Те искат имотите им да останат с отреждане за застрояване. Предлагат вместо техните имоти паркът да обхване близки територии, които са държавна собственост и се използват от Българската академия на науките.

В 16 часа край НДК имаше друг протест с искане за удвояване на доходите и пенсиите и разследване на всички крупни корупционни сделки, ощетили с милиарди българския народ.

Споделяне

Още по темата

Още от България