Жители на "Горубляне" се разбунтуваха срещу бъдещия "Източен парк"

Хората недоволстват, че проектът засяга частни земи

Снимка: БГНЕС

Жители на кв. "Горубляне" в София излязоха на нов протест срещу изграждането на бъдещия Източен парк.

Хората са несъгласни с плановете за създаване на парка върху частни имоти вместо върху общински, предаде БГНЕС.

"Долу ръцете от земята на нашите деди", "Частната собственост е неприкосновена", "Земята на горублянци 1956 г – в ТКЗС, 2018 г – в парк "Изток" – са част от плакатите, които местните издигнаха по време на протеста си.

Движението в района на Околовръстното шосе и бул. "Самоковско шосе" бе временно ограничено.

Собственици на терени, върху които се планира да се изгради бъдещият "Източен парк", граничещ с "Младост", "Дружба" и "Горубляне", са на мнение, че той няма да се реализира в близко бъдеще и зад идеята се крият други планове. Затова свидетелстват и промените, които се правят в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, твърдят собствениците на земи. Те са убедени, че по този начин Общината цели да ги лиши от възможността да сменят предназначението на терените си, които към момента са отредени за озеленяване.

Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи върху 1250 декара.

Идеята е "Източният парк" да се изгради върху землището на кв. Горубляне. Проектът обхваща значителна неурегулирана досега територия. В бъдещия парк са предвидени различни "функционални активности". Ще се намира в близост до гъсто населени жилищни квартали в административните граници на район "Младост". Затова и голяма част от живеещите в "Младост" подкрепят изграждането на парка, тъй като ще създаде спокойно място за отдих и детски игри.

Част от жителите на Горубляне обаче са против проекта и настояват да бъдат обезщетени за собствените им земи, върху които ще бъде разположен бъдещият парк.

Споделяне

Още по темата

Още от България