Жители на "Горубляне" ще дават Фандъкова на прокурор

Протестът на жители от "Горубляне". Сн. БГНЕС

Инициативен комитет от столичния квартал "Горубляне" дава на прокурор столичния кмет Йорданка Фандъкова, стана ясно по време на поредния протест на жителите тази неделя, предаде БГНЕС.

Хората протестират срещу решението на Столична община да изгради Източен парк върху техните частни терени, до които нямат достъп повече от 20 години, но въпреки това плащат всяка година данък.

"Оказва се, че Йорданка Фандъкова събира такса смет на полето, където не влиза камион. Взимат ни такса за нещо, което не го извършват", закани се председателят на инициативния комитет Иван Димитров.

Сдружението се закани да даде на прокуратурата и други хора, обещавайки всички обвинения да бъдат доказани с документи.

Протестиращите заявяват, че подигравката и арогантността на администрациите и правителството към тях - коренните жители на Горубляне, преминава всякакви граници.

Докога ще се купуват гласове на избиратели с нашите имоти, питат недоволните граждани. Всички протестират за пари, а ние протестираме с единственото искане: "Спрете да крадете от нас! Поредните изменения в закона за държавната собственост удрят по собствениците на частни имоти! Одържавяването на имотите ни на безценица е нова форма на национализация, категорични са протестиращите".

Протестиращите се оплакаха, че полицията не разрешава да затворят бул. "Цариградско шосе", въпреки че имат разрешение от Столична община.

Янита Тарабанова от Инициативния комитет показа разрешението за протеста. Тя се оплака, че ръководителят на екипа от полицаи с Николай Николов е заявил, че ще започнат да арестуват, защото "протестът не бил разрешен.

"Това го чуваме за трети път. В ръцете си държа отмяна на наказателното постановление, съставено от него. Документът е отменен от кмета на София Йорданка Фандъкова. Срещнахме се с нея и я попитахме дали ни е забранявала протеста. Заяви ни, че такава заповед не е издавана. Очевидно Николов на своя глава е извършил някакви действия. Поради това актът ни беше отменен. В момента той се опитва отново, както през февруари, да плаши хората и да обяснява, че рано или късно ще започне да арестува", разказа Янита Тарабанова.

Недоволните предупредиха, че съвсем скоро протестите ще се пренесат пред Министерски съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България