Жители на Хайредин се оплакаха от нов ВЕЦ за наводнените си имоти

Язовир "Рогозен 1" ще бъде ремонтиран до три месеца след 4 години на преливания

Министрите Московски (средата) и Нанков (дясно) по време на днешната проверка, сн. БГНЕС

Жители на община Хайредин се оплакаха пред министрите на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски, че имотите и къщите им се наводняват от високи подпочвени води, заради новоизграден ВЕЦ в съседство.

Това стана по време на посещението на двамата министри в общината във връзка с ремонта на язовир "Рогозен 1", който периодично наводнява селото през последните десетина години.

 

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обеща да сезира Министерството на околната среда и водите (МОСВ) относно проблема с високите подпочвени води.

"Убеден съм, че колегите от МОСВ ще вземат необходимите мерки, за да направят бърз, обективен и адекватен анализ за високото ниво на подпочвените води в Хайредин. Само анализ може да потвърди причините, както и да предпише адекватни действия, тъй като животът, здравето и собствеността на хората са наш приоритет и трябва да бъдат взети необходимите мерки в съкратени срокове", каза Нанков.

Той посочи, че работна група към Министерството на регионалното развитие работи и анализира всички хипотези, относно законосъобразното провеждане на процедури за изграждането на ВЕЦ-ве по нашите реки. Тя беше създадена след журналистическо разследване относно нередности при строежа на малки ВЕЦ-ове.


По случая има и прокурорска проверка, като към момента няма публична информация за резултатите от нея.

"В напреднала фаза е работата на звеното, което е независимо и създадено по настояване на прокуратурата", каза Нанков. Той увери, че се проверява строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по българските реки.

Отделно друга работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите, с които се цели създаването на единен орган, който да поеме експлоатацията и безопасността на язовирните съоръжения и стените на язовирите.

 

Новото държавно предприятие ще управлява и стопанисва и язовирите, които към момента общините и други ползватели не успяват да поддържат със собствени средства в нормален експлоатационен режим, припомни Нанков.


Ремонтът на язовир "Рогозен 1", който от 2014 г. е в предаварийно състояние и периодично прелива, ще бъде завършен до 90 дни. Към момента водното съоръжение е обезопасено и няма опасност за населението. Това установи съвместната проверка на място на Нанков и Московски.

За ремонта на язовира в община Хайредин правителството отпусна 3 млн. лв. Той се извършва от държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".

Към момента дигата към язовирната стена е обезопасена и вече се работи по преливника, което ще осигури нормалната проводимост на водните количества, каза министър Нанков.

В аварийно-възстановителните работи са вложени 1500 железобетонни траверси и над 2500 кубически метра земно-скална маса, с които е укрепена стената. Проектът включва и почистване на речното корито.

"В рамките на 90 дни очакваме, че всички проблеми по язовира ще бъдат решени и екипите ще започнат работа по ремонта на язовир "Бързина", където с осигурения финансов ресурс също трябва да се извършват неотложни аварийни дейности", каза Нанков.

Там също има констатирано подкопаване на стената, което я прави компрометирана. Регионалният министър отбеляза, че предприетите от правителството действия са навременни и адекватни.

Язовирите "Рогозен 1" и "Бързина" периодично преливат от 2006 г. заради лошото им състояние. От 2014 г. за тях има предупреждения, че са в предаварийно състояние от Басейнова дирекция, но едва при поредното преливане тази година бяха отпуснати средства за ремонта им.

"Убеден съм, че с дейностите, които изпълняват строителите, хората могат да бъдат спокойни. Доказаха го валежите и повишените водни нива миналата седмица. Водата се оттича през преливника, не е спряло изпомпването на язовира. Хората определено могат да бъдат спокойни", увери Николай Нанков.

Споделяне

Още от България