Жители на италианския град Озимо правят макет на "Света София" от житни класове

Жители на италианския град Озимо правят макет на "Света София" от житни класове

Жители на италианския град Озимо ще направят макет на базиликата "Света София" от житни класове, съобщи Столична община.

Умаленото копие на един от най-известните храмове в София ще бъде включено в празника "Феста дел Ково", а за Деня на столицата – 17 септември ще гостува и у нас.

Това е един от съвместните проекти, които бяха договорени на среща между столичния кмет Йорданка Фандъкова и Раймондо Орсети, ръководител департамент "Икономическо развитие, култура, международни отношения и инвестиции" на италианския регион Марке.

По време на разговорите е била обсъдена възможността за съвместна работа в сферата на туризъма и културно-историческо наследство.

Със съдействието на регион Марке преди година и половина в София гостува творба на Рафаело.

"Феста дел Ково" е празник посветен на Богородица. От 1939 г. жителите на Озимо изработват от житни класове макети с религиозно съдържание. За един макет се използват между 2 и 5 милиона житни класове.

С течение на времето религиозните сюжети се заменят от макети на храмове и традицията придобива международно значение.

По-голяма част от макетите могат да се видят в местния музей. Сред тях са Сантяго де Компостела в Испания, храма "Василий Блажени" в Москва, базиликата "Сакре кьор" в Париж и базиликата "Свети Петър" в Рим.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?