Жители на Каталуня протестираха срещу ареста на лидерите им

Над 20 души са пострадали при сблъсъци със силите на реда в Барселона

Сн. ЕПА/БГНЕС

Жителите на испанската провинция Каталуня излязоха на протест в петък вечерта, след като испански съд нареди арест за лидерите на борещата се за автономия област.

Над 20 души са били ранени при сблъсъци с полицията в Барселона, съобщиха агенциите. Полицията е използвала палки, за да държи протестиращите далеч от правителствените сгради. Протести е имало и в други градове в Каталуня.

В петък испанският върховен съдия Пабло Ярена наредиарест без право на пускане под гаранция на петима активисти от Каталуня. Сред тях е и кандидатът за премиер Жорди Турул. Кандидатурата му трябваше да бъде гласувана в събота повторно от регионалния парламент, след като в четвъртък той не успя да събере необходимото абсолютно мнозинство.

Според "Би Би Си" протестите са били организирани още преди да бъде обявено решението на съдия Ярена.

Демонстрантите развяваха флаговете на независима Каталуня. Скандираха призиви за отцепване от Испания. Някои горяха портрети на испанския крал Фелипе VI, на премиера Мариано Рахой и на съдията Пабло Ярена.

Сблъсъците са започнали, когато най-буйните протестиращи са се опитали да пробият полицейския кордон.

"Има два милиона души, които искат да напуснат Испания и те не могат да вкарат всички ни в затвора", казва Карме Сала, участничка в протеста.

Това, което е разгневило най-много протестиращите, е, че сега почти цялото ръководство на Каталуня е заплашено със затвор до 25 или 30 години по различни обвинения – бунт, противодържавна дейност, сепаратизъм и присвояване на държавни средства.

Става дума за 25 души начело с бившия премиер Карлес Пучдемон. Част от тях са в ареста, а други са в доброволно изгнание в чужбина.

Същевременно Върховният съд в Мадрид активира отново европейските заповеди за арест на намиращите се зад граница лидери на Каталуния. Сред тях е и Пучдемон, който от края на октомври 2017 г. пребивава в Белгия, но от няколко дни е във Финландия. Полицията в скандинавската страна е получила искане от Испания в петък той да бъде екстрадиран и е започнала обмен на информация с властите в Мадрид.

Председателят на каталунския парламент Роже Торен обяви, че съботната сесия ще се проведе въпреки ареста на Жорди Турул. Той е бил помолен за това лично от кандидат-премиера след арестуването му. Турул е настоял гласуването за него да се състои.

Според Конституционния съд обаче кандидатът трябва лично да присъства на заседанието. Торен не е уточнил дали ще има гласуване. Много е вероятно такова да няма, а депутатите да се съберат, за да демонстрират неподчинение на централната испанска власт.

Макар най-голямата политическа сила в парламента на Каталуня да е проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" ("Граждани"), трите отцепнически сили, взети заедно, имат абсолютно мнозинство.

Парламентът на Каталуня трябва да избере регионален премиер най-късно до 22 май. В противен случай той ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани нови избори, което според мнозина е най-вероятният вариант.

Споделяне

Още от Европа