Жители на Казанлък протестираха в аванс срещу настаняване на бежанци в града

Около 200 души излязоха на протест пред сградата на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък заради разпространената информация, че правителството смята да закрие школата и да я превърне в център за настаняване на бежанци.

 

Все още няма подобно официално решение, а кметът на Казанлък Галина Стоянова поиска във вторник спешна среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

 

"Ако хората са тревожни, те имат основания за това. Още във вторник попитах министър Цветлин Йовчев дали е вярно, все още нямам отговор и не мога да кажа на хората. Безумие е това да се случва в центъра на града и в центъра на България. Това е и въпрос на национална сигурност. Военният комплекс е тук, стотици години не е позволявано да се строи, сега изведнъж – да настанят бежанци", коментира кметът Галина Стоянова пред бТВ.

 

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова каза от своя страна, че до този момент никой не е разговарял с нея нито за затваряне на академията, нито за настаняването на бежанци там.

 

"Не смятам, че трябва да уведомяваме кметове, че ще закриваме структури на МВР”, каза по този повод зам.-министър Васил Маринов преди два дни. Тогава ГЕРБ заподозря, че МВР ще превръща обучителни центрове в бежански лагери.

 

По-късно зам.-вътрешният министър Васил Маринов коментира, че въпросните центрове за обучение във Варна и Казанлък действително ще бъдат закрити, като курсантите оттам ще бъдат преместени в полицейската школа в Пазарджик. По думите му това обаче не се прави, за да се освободи място за бежанци, а заради недостиг от над 70 млн. лв. в бюджета на МВР за издръжка на учебните заведения.

Споделяне

Още от България