Жители на кв. "Витоша" протестираха заради лошата инфраструктура

Жители на кв. "Витоша" протестираха заради лошата инфраструктура

Десетки жители на в кв. "Витоша" излязоха в събота преди обяд на протест срещу лошата инфраструктура на квартала и предстоящото строителство на 17-етажна сграда. Те пресичаха Симеоновско шосе и спряха за кратко движението.

Протестиращите се оплакват от лошата инфраструктура, презастрояването и липсата на диалог с кметството.

Гражданите настояват размера на пътищата, които предстои да бъдат изградени,да се съобразят с огромния поток от хора, които преминават всекидневно по тях, да има широки тротоари, добра инфраструктура за деца, пътищата да се почистват по-редовно и да има по-голям ангажимент на строителите с инфраструктурата,която заобикаля сградата.

На протеста на хората присъстваше и омбудсманът Мая Манолова, която подкрепя исканията им. ”Подписвам се под всяко едно от исканията. Хората са абсолютно прави да искат нормален живот за себе си и своите деца.С моите експерти установихме някои несъответствия във връзка с устройствената процедура по издаването на съответните разрешителни за въпросната сграда, срещу която протестират. Наистина е безобразие да се строи безразборно. Предвидена е да е 9-етажна сграда, а ще се строи 17-етажна”, коментира Манолова.

”Това са още хора, автомобили, липса на тротоари, инфраструктура. Трябва да се каже стоп. Имаше поети ангажименти от Столичния Община и главния архитект и би трябвало да бъдат изпълнени от депутатите”, каза омбудсманът.

Манолова заяви още, че са изпратили препоръки на Столична община и главния архитект, но най-сериозната препоръка е, когато хората излязат на улицата да си защитават правата.

”Това е един нов квартал на София, който е доста лошо планиран в края на 20 век и сега, за съжаление, берем плодовете от това лошо планиране. Трябват много време, усилия и средства, за да приведем нещата в ред”, каза кметът на район ”Лозенец“ в София Любомир Дреков.

Той опроверга протестиращите, че нямат диалог с кметството и каза, че досега са проведени няколко срещи за облекчаване на проблемите им.

”Правим инфраструктурата, където можем – в момента правим тротоар на ул. ”Чавдар Мутафов“, догодина ще направим връзката между ул. ”Могилата“ и бул. ”Филип Кутев“, така че работим по въпроса, просто изисква време и средства“, обясни Дреков.

По думите му администрацията на район ”Лозенец“ е напълно запозната с проблемите на кв. ”Витоша“ и си е поставила за цел да се справи с тях възможно най-скоро. ”Но това може да стане само при наличие на средства и, разбира се, при сътрудничество на жителите от квартала, защото пътищата минават през частни имоти и се налага да отчуждаваме и да изкупуваме части от терени, а не винаги срещаме разбиране от собствениците, което забавя изключително много процесите“, каза още той.

Дреков обясни, че има уверението на Столична община и на кмета на София Йорданка Фандъкова, че може да разчита на пълното им съдействие в работата по проблемите на кв. ”Витоша“.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?