Жители на квартал "Витоша" в София протестираха заради липсата на тротоари

Снимка: бТВ

Жителите на столичния квартал “Витоша“ за трети пореден път излязоха в събота на протест заради липсата на инфраструктура и блокираха "Симеоновско шосе".

Строителството изпреварва инфраструктурата с десетилетия, а общината поставя срокове, които не спазва, възмущават се те и заплашват да спрат да плащат данъци, съобщи бТВ.

Прах, строителен шум, разбити или липсващи и тъмни улици и тротоари и непрестанни задръствания заради единствените два изхода от квартала – такова е всекидневието на жителите му. Те настояват за цялостен план за развитието на квартала.

Тук сме, защото искаме бъдеще за децата си - къде да ги отглеждаме, къде да играят, къде да ги разхождаме. Всеки ден сме на разходка из квартала и няма тротоари, няма улици, движението е голямо, постоянно децата ни дишат прах. Има може би само два-три имота в целия квартал, пред които са изградили някаква инфраструктура. Там са малкото тротоари, казаха протестиращи пред БНТ.

Пред БНТ кметът на район „Лозенец" коментира ситуацията в квартала. Той каза, че е готов на диалог с хората за подобряване на условията на живот: В крайна сметка сме набелязали мерки, които да могат да облекчат положението поне на първо време, за да можем да пристъпваме към по-дългосрочни действия, включително и промяна на подробните устройствени планове в района, за да може да се случи това, което хората искат, в крайна сметка ниското застрояване по-поетапно, по-бавно, това все пак е и ангажимент на съответните инвеститори".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?