Жители на кварталите "Факултета" и "Филиповци" излязоха на мирен протест

Стотици граждани от двата ромски квартала в София - "Факултета" и "Филиповци"  излязоха по улиците около обяд на мирен протест, след като от 16 април са под пълна блокада.

Те скандираха "Оставка".

До покачване на напрежението в блокираните ромски квартали се стигна след провокация.

Случаят е от четвъртък вечерта, когато група младежи, според МВР в нетрезво състояние, са се опитали да пробият блокадата и са удряни от полицаи. Това се вижда от разпространено видео в социалните мрежи.

Следва ескалация на напрежението в ромския квартал. По социалните мрежи започва да се организира провеждането на мирен протест за петък в 12 часа.

Така около обяд жители на квартала излязоха по улиците. На едно от КПП-тата са се събрали много хора. Повечето от тях са с маски.

Жители призовават всички да стоят на 2 метра разстояние един от друг и да протестират мирно.

Медиатори се опитват да ги приберат по домовете им.

На място дойде и шефът на СДВР Георги Хаджиев, който увери, че обстановката вече е спокойна.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да се почистят двата квартала и да се осигури храна за нуждаещите се.

Роми разказват, че са уволнявани от работа, само защото са от квартал "Факултета". Във "Филиповци" пък имало проблем с водата. В една част от къщите няма с какво да се измият. Ромски лидери призоваха за осигуряването на водоноски, сапун и препарати.

Заместник- кметът на община "Красна поляна" заяви, че е сезирал прокуратурата заради клип във Фейсбук на местен ромски лидер, който е организира днешния протест, предаде БНТ.

Късно снощи от МВР признаха за напрежение в квартал "Факултета" заради ограниченията за движение.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се следи информация в социалните мрежи за протест.

Същевременно продължава масовото тестване за коронавирус в двата ромски квартала "Факултета" и "Филиповци".

Към момента са направени 160 бързи теста. От тях 20 са дали положителни резултати. След проверка с PCR тест се е оказало, че само 50% от тях са положителни. Установените случаи на заразени с коронавирус са 10 в двата ромски квартала, казаха от Столичната регионална здравна инспекция.

Споделяне

Още по темата

Още от България