Жители на Лозенец за новия ДНСК шеф: Грешки не се поправят с компрометирани хора

"Артекс" продължава със строежа на "Златен век" в София

Жители на Лозенец за новия ДНСК шеф: Грешки не се поправят с компрометирани хора

Жители на столичния квартал "Лозенец", които са против строежа на небостъргача "Златен век", изразиха учудването си от повишаването на "компрометирания и низвергнат от предишните управляващи" арх. Влади Калинов като шеф на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), от която зависи разрешаването на казуса със спорната сграда.

Позицията на инициативния комитет "Лозенец" идва дни след като съдът разреши строежът на сградата да продължи. Инвеститорът "Артекс" обяви, че ще я довърши и заплаши да съди държавата в Страсбург, ако проектът отново бъде спрян.

За назначението на арх. Влади Калинов се разбра случайно от сайта на ДНСК. Последва съобщение, че ще бъде направена нова проверка на сградата на "Златен век", но до момента няма информация какъв е резултатът от нея.

Междувременно "Артекс" са започнали да строят отново, съобщават от ИК "Лозенец". Официална информация от компанията няма, а Mediapool не успя да се свърже с арх. Пламен Мирянов по телефона за коментар.

"Да си богат и да имаш власт е преди всичко отговорност към обществото. Да откраднеш гледката и въздуха на софиянци като правиш ПР акции в стил "България е наш общ дом", в който ти си се нанесъл в цялата къща, а другите си оставил в предверието, е пример за егоизъм и поставяне на личния интерес над всички останали.

Когато тръгне трафикът или се нагорещи въздухът от топлината, които прозорците на тази сграда генерират в центъра на един от най-хубавите софийски квартали, инвеститорът вече ще са прибрали милионите си. Толкова струва разрушението на един квартал", се казва в позицията на ИК "Лозенец".

Въпреки че минаха повече от десет дни, служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова все още не е представила публично своите приоритети и заместници, така както направиха нейните колеги от служебния кабинет на Румен Радев. Вместо това тя реши да даде интервю на собствения си пресцентър по актуални въпроси, които интересуват обществото.То е озаглавено – "Най-лошото и най-скъпото строителство е незавършеното".

В интервюто има въпрос – "Какво е мнението Ви за казуси по отношение на законността на строителството на обекти като "Златен век" и строителството по морето през летния сезон?", на което тя отговаря: "По отношение на строителството на "Златен век" отговарят две институции – Столична голяма община в лицето на нейния главен архитект и ДНСК в лицето на нейния началник. Първата институция е отговорна за съгласуването и одобряването на т.нар. строителни книжа. По този въпрос не мога да се произнеса. Втората институция е отговорна за контрола по строителството. Преди няколко години ДНСК наложи санкция, наречена спиране на строежа на "Златен век", която беше отменена от ВАС. Това ме кара да мисля, че нещо в процедурата не е както трябва."

В същия ден, в който беше публикувано интервюто, арх. Комитова проведе среща с ИК "Лозенец", с главния архитект на София Здравко Здравков, с новия шеф на ДНСК и с инвеститора "Артекс".

Именно на тази среща инциативният комитет с учудване е разбрал, че новият директор на ДНСК е арх. Влади Калинов. От неправителствената организация припомнят, че той беше уволнен от столичния кмет Йорданка Фандъкова през 2019 г. заради незаконното барбекю на терасата на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

"Сега същият архитект, който пусна "незаконното барбекю", ще направи проверка за законността на небостъргача "Златен век" и ще се произнесе относно валидността на строителното разрешение.

Ние от години настоявахме за смяна на началника на ДНСК арх. Несторов заради неговата предубеденост и бездействие по казуса. Но назначаването на арх. Калинов на негово място е още по- притеснително поради дългогодишната му обвързаност с Направление "Архитектура и Градоустройство" на Столична община още от времето на издаване на разрешението за строеж на сградата през 2007 г. и на издаването на заповед през 2017г. за съществени изменения, които превръщат сградата в де факто жилищна.

В този смисъл трудно можем да очакваме обективност от страна на новото ръководство на ДНСК по казуса, който предизвика силно обществено недоволство, а именно дали поправката "Артекс" има обратно действие и дали тя удължава срока на разрешението за строеж или той е изтекъл през 2017г. и реализираното след това строителство е незаконно", се казва в позицията на комитета до медиите.

Според тях неправилно се тиражира, че ВАС се е произнесъл, че строителството на "Златен век" е законно. Съдът се произнася единствено върху заповедта на ДНСК за временното спиране на строителството заради технически отклонения, а не върху разрешението за строеж, посочват от ИК "Лозенец".

Те пишат, че "в нарушение на дадените от първата касация указания, съдебният състав на АССГ е разсъждавал относно това дали разрешението за строеж от 2007 г. е загубило правното си действие, тъй като този въпрос е неотносим към правния спор".

От решението на последна инстанция става ясно, че тепърва следва ДНСК да се произнесе относно срока на разрешението за строеж и законността на продължаващото строителство на "Златен век".

"От ИК "Лозенец" сме убедени, че грешките и обвързаностите на старата власт не се поправят с повишаването на компрометирани и низвергнати от предишните управляващи служители", завършва позицията им.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?