Жители на “Младост“ негодуват срещу преместването на метадоновата програма

МЗ успокоява, че това е временна мярка и са въведени засилени мерки за сигурност

Жители на “Младост“ негодуват срещу преместването на метадоновата програма

Жители на столичния квартал "Младост 1" излязоха на протест във вторник срещу преместването на Центъра за лечение на наркомании в бишвата окръжна болница “Света Анна“, в непосредствена близост до жилищните блокове. Преместването на центъра се наложи след като Столична община си взе сградата на ул. "Пиротска" 117, която дълги годишни отдаваше на МЗ.

Жителите на “Младост“ недоволстват, защото се притесняват за сигурността на децата им и съобщиха, че намират шишенца от метадон по улицата. Оплакват се и от зачестили нападения над коли и мазета.

От Министерството на здравеопазването коментираха, че преместването на метадоновата програма в болница “Света Анна“ е временна мярка до намирането на най-подходящото място. Реално подходящо място в града трудно ще се намери, тъй като жителите на ул. “Пиротска“ също събираха подписи в продължение на години за премахването на програмата и се оплакваха от грабежи.

От МЗ заявиха, че за да се осигури спокойствието на живеещите в района е осигурена жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на болница “Света Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал.

Освен това, след проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

“Министерството на здравеопазването обръща внимание, че на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата  на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от 20 пациенти“, коментираха от ведомството.

“Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала. Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция“, заявиха от министерството.

Данните на МЗ показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?