Жители на "Младост" отново на протест заради планове за нов строеж

Жители на "Младост" отново на протест заради планове за нов строеж

Жители на столичния район "Младост" излязоха в понеделник сутринта на протест заради планове за строеж в междублоково пространство. Преди няколко дни между блоковете 3, 36 и 1А са забити обозначителни колчета по границите на частен имот. Хората са научили, че в този имот има заложени за построяване две сгради.

Протестиращите са категорични, че кварталът е презастроен и искат да защитят зелените междублокови пространства.

Собственикът на терена обясни, че ще бъде построена сграда само на два етажа и едно скосение и градинката няма да бъде засегната.

Един от организаторите на протеста Даниела Симеонова заяви пред БНР, че една от границите на имота минава на приблизително 10 метра от балконите на блок 3. Според подробния устройствен план в имота трябва да бъдат построени 2 сгради за обществено обслужване на по 2-3 етажа.

"Едно от притесненията ни е, че разстоянието между блок 3 и блок 36 е много малко. Там е една градинка, която ни радва от 50 години. Тя е наш дом. Другата опасност е, че ако започне да се копае за тези две сгради блок 1А е много висок и тънък блок, на който основите може да поддадат и блокът може да се наклони, както стана през 1987 г. с блок 1", коментира тя.

"Не желаем по никакъв начин в тази градинка нито да се строи, да се махнат колчетата, да не се изсичат дървета, да стои в този автентичен вид, в който всички го помним и в който всички се разхождаме", посочи Симеонова.

На протеста присъства и кметът на района Десислава Иванчева. Тя е обещала на протестиращите да съдейства за решаване на казуса. Ще се води диалог със собствениците на имота, за да могат те да бъдат обезщетени по някакъв начин.

"Подробните устройствени планове трябва да се преразгледат", коментира Иванчева. "Ние сме като тетрис – където има дупка, веднага излиза сграда”, допълни тя. По думите ѝ мястото до обръщалото на автобус 76 също е продадено и ще бъде пак блок. "Това е просто абсурдно”, коментира Иванчева.

На 16 февруари, петък, жителите от района отново се събират на протест в 18.15 ч. 

Споделяне

Още по темата

Още от България