Жители на Синеморец изразиха волята си срещу плановете за ново строителство

Жители на Синеморец изразиха волята си срещу плановете за ново строителство

Жители и гости на Синеморец, както и притежатели на имоти в селото се събраха във вторник, както бяха предупредили предварително, на моста над река Велека, за да изразят недоволството си от предложените изменения в Общия устройствен план (ОУП) на община Царево и да изразят волята си да спасят едно от малкото места по българското Черноморие, които все още са пощадени от презастрояване.

Протестиращите не блокираха моста, за да не пречат на движението по пътя към Ахтопол и Резово.

Притесняваме се, че няма никакви гаранции срещу презастрояването на последното райско кътче на Южното Черноморие и Странджа, каза пред бТВ един от протестиращите – Николай Пенев. Не ни устройват обещанията на общината, че ще бъде ниско строителство, защото знаете, че в България винаги има вратички в законите, добави той.

Промени в общия устройствен план на община Царево предвиждат нови 83 хектара от природен парк "Странджа" да бъдат застроени. Най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%).

На страницата на Министерството на околната среда и водите от почти месец е публикуван Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево, като всички заинтересувани могат да представят писмени мотивирани становища по доклада до 4 май.

Исканията на протестиращите са изложени във възражение по плана,  което в сряда ще бъде внесено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и община Царево. Зад възражението, подготвено от инициативен комитет на жителите и на живущите без постоянен адрес в Синеморец, с подписите си стоят 257 души.

Отчитайки значителното увеличение с над 54% на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси, инициативният комитет е категорично против общинските терени, като мери, пасища, ливади, да се преотреждат и впоследствие - продават. Държим въпросните терени да се предвидят и използват само и единствено за паркове, паркинги, спортни площадки, пречиствателна/помпена станция и други обекти с общинско значение, като за всяка конкретна промяна на предназначението се взима предвид мнението на местната общност, се казва в документа.

Имайки предвид ценната природна забележителност, която представлява устието на река Велека, жителите на Синеморец искат имотите в близост до плаж Велека да запазят вида си и предназначението си, като място за разходки, паша на животни и други дейности на открито.

Те не са съгласни с изграждането на къмпинг в близост до плаж Бутамята. Идеята за такъв къмпинг беше обсъдена от местната общност още преди 2 години, когато се взе единодушно решение, че такъв къмпинг няма да подпомогне развитието на общността, а би навредил на развитието на туристическата база в селото и би нанесъл щети на местния бизнес.

Инициативният комитет настоява към Плана за изменение на общия устройствен план на община Царево да се включи пречиствателна станция за нуждите на Синеморец с дълбоко морско заустване. Както и да бъдат уточнени статутът на гробището на Синеморец и пътят до него, които да влязат в плана за регулация.

Като отчитаме природните дадености на с. Синеморец настояваме показателите за застрояване, с изключение на тези за Пречиствателна станция в така предвиденото разширение с новия ОУП, да бъдат значително намалени – височина на застрояване кота било максимум 6 метра, плътност 10%, Кинт 20%, четем по-нататък в документа.

В него се изразява загриженост, че предвиденото увеличаване с над 54% – на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси – не е съобразено с възможностите на  пътната, електроснабдителната и водоснабдителната мрежи на Синеморец, които и в момента често са претоварени.

Захранването с питейна вода и електричество, решаването на проблема с отходните води и тяхното пречистване, както и достъпът до вече урбанизираните и новоурбанизираните имоти са въпроси, чието решение трябва да бъде предвидено в Общия устройствен план. Това включва – обезпечаването на допълнително електрозахранване, изграждането на пречиствателна станция с дълбоко морско заустване, изграждането на канализационна мрежа за цялото населено място, осигуряването на водопроводна мрежа и достатъчно количество питейна вода, се посочва във възражението.

Заради честите прекъсвания на транспортния достъп до Синеморец и Резово, предизвикани от преливането на Велека, е добре в Плана за изменение на общия устройствен план на община Царево да се включи повдигане на нивото на пътя западно от моста на реката, така че дори при проливни дъждове тя да не го залива.

Освен това с оглед облеквачане на движението в селото през натоварения летен сезон, инициативният комитет смята, че е необходимо в Плана за изменение на общия устройствен план да бъде включено изграждането на автогара на входа на Синеморец и път, свързващ плаж Бутамята с основния път Резово-Синеморец, по който да се движи засиления през лятото автобусен и автомобилен трафик, отиващ към плажа и хотелските комплекси разположени в близост до него.

Споделяне

Още по темата

Още от България