Жители на софийския "Лозенец" с жалба до главния архитект заради 34-етажна сграда

Недоволството срещу строителството на 34-етажна сграда в софийския кв. "Лозенец" продължава. Живеещи в района са изпратили жалба до главния архитект на столицата Здравко Здравков срещу удължаването на действието на строителното разрешително за проекта. Освен това продължават и с протестите. Последният беше в сряда вечерта.

Сградата се изгражда от компанията "Артекс" в близост до хотел "Маринела".

В жалбата си до главния архитект на София недоволните жители на "Лозенец" поставят под съмнение законността на строителното разрешително за обекта, както и мотивите, с които то е презаверено за срок до 2020 г. Освен това смятат, че се нарушават изискванията за височина на строителството, заложени в подробния устройствен план на района.

Смятат, че незаконно се променя предназначението на сградата, тъй като по документи тя трябва да е административна, а инвеститорът промотира ателиетата в нея като жилищни, а не офис площи. Според тях това дава право да се заобиколят редица изисквания за жилищните имоти и в същото време отваря законовата вратичка за удължаване на строителното разрешително. Те се притесняват и от прекалено малкото, според тях, паркоместа, предвидени от инвеститора.

Срокът на строителното разрешение, издадено на предишен собственик на имота на ул. "Златен рог" още през 2007 г., беше удължен през септември тази година с подписа на арх. Здравков, от когото сега недоволните искат да провери случая. Един от мотивите за това е писмо от министъра на регионалното развитие Николай Нанков. То реално указва на главния архитект да приложи приета през тази година промяна в Закона за устройство на територията, за да мотивира удължаването на срока за строежа. Според действалите по време на първото издаване на разрешението за строеж правила, то е трябвало да бъде прекратено.

Освен това разрешението за сградата от 2007 г. е издадено месеци преди влизането в сила на подробния устройствен план на района, който ограничава височината на строителството в парцела до 26 метра. Също така за проекта се ползва и законова вратичка за неспазване на параметрите за интензивност и плътност на застрояването.

До момента резултат от недоволството на жителите на "Лозенец" няма. Много е вероятно ситуацията да остане без промяна, тъй като и местната власт, и държавната Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) смятат, че законът не е нарушен.

В интервю за Mediapool директорът на ДНСК арх. Иван Несторов обяви, че проверките на дирекцията не са установили нарушения в документите, но обеща, че строежът се следи постоянно. Той припомни, че той е разрешен в този вид от предишния главен архитект на София Петър Диков.

Настоящият главен архитект на столицата Здравко Здравков също твърди, че не е имало начин да спре изграждането на сградата. Преди време той коментира пред Mediapool зададените сега от жителите на "Лозенец" въпроси. Тогава Здравков обясни, че Законът за устройство на територията позволява новата разпоредба в него, която дава възможност строителното разрешително за сградата да бъде презаверено до 2020 г., да се прилага и при заварени случаи.

Той каза още, че разрешението за строеж е за административна сграда и хората, трябва да знаят, че няма как да си купят жилищни имоти в нея. Въпреки това общината нямало какво да направи, ако определените в документите ателиета, реално бъдат направени и рекламирани като жилищни. Отговорността за това била на клиентите, които трябва да проверят какво точно купуват.

Още по темата
Още от България