Жители на Стара Загора бранят парка "Бедечка" с палатки пред общината

Кметът предлага референдум, протестиращите са против

Десетки граждани и природозащитници направиха протестен палатков лагер на площада пред общината в Стара Загора заради решението на експертен съвет по устройство на територията част от парк "Бедечка" все пак да бъде застроен.

През февруари експертният съвет излиза със становище улица "Августа Траяна", която минава през парка, да бъде продължена и да се реализира обхода ѝ с околовръстния път на града. А територията на юг от продължението на улицата да бъде застроена.

Казусът противопоставя обществения и частния интерес и постигането на компромисно решение е трудно.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров сега предлага по случая да бъде направен местен референдум. “Това е популистки ход, който по никакъв начин не решава проблема“, заявиха недоволни граждани.

Случаят ще бъде обсъден за пореден път на заседанието на Общинския съвет на Стара Загора.

В провеждането на референдум има логика, защото гражданите трябва да изразят отговорното си отношение, смята общинският съветник от ГЕРБ Стефан Анков. Той посочи, че общината би могла да се справи финансово с варианта да запази като парк 400-те декара в "Бедечка".

Повечето от останалите общински съветници отидоха на работа през задния вход на общината, за да избегнат срещата с протестиращите.

Очаквайте подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?