Жители на Царево блокираха главния път по Южното Черноморие заради липсата на устройствен план

Жители на Царево блокираха главния път по Южното Черноморие заради липсата на устройствен план

Близо 300 жители на Царево блокираха движението по пътя Китен - Лозенец край моста на река Караагач в петък. Колите се отбиваха по обходен маршрут - през селата Ясна поляна и Ново Паничерево, съобщи БНР.

Протестът е заради липсата на общ устройствен план на Царево, чието изготвяне и приемане се бави вече 11 години. Проектът премина през дълго съдебно дело заради жалба на екологични организации срещу предвиденото строителство по морето и на територията на парк Странджа.

През 2014 година Върховният административен съд одобри влизането в сила на плана, а малко след това министърът на регионалното развитие и благоустройството тогава Десислава Терзиева го спря и нареди неговото изменение.

Сред протестиращите е и кметът на Царево Георги Лапчев.

Той заяви, че осем правителства не са успели да направят така, че устройственият план на община Царево да види бял свят.

" Без такъв план всичко в общината е блокирано, а за представителите на бизнеса европейските пари са химера. Те не могат да се възползват от тях въпреки, че имат желание и ресурс. Тук съм, за да подкрепя инициативния комитет, организирал протеста", обясни Лапчев.

"Чувстваме се като в резерват, не можем да направим нищо със земите си", заявиха протестиращи.

Ако не бъдат чути, те предупреждават, че през август в разгара на туристическия сезон, ще подготвят нов, още по-голям протест.

Споделяне

Още от България