Жители на Войводиново на протест, след като роми опитаха да се върнат в къщите си

Жители на Войводиново на протест, след като роми опитаха да се върнат в къщите си
На спонтанен протест излязоха жителите на пловдивското село Войводиново, след като роми поискаха да се върнат в къщите си.  
 
В събота около 40 роми са се върнаха в селото с представители на правозащитна организация. Те няколко часа са обикаляха край незаконните ромски къщи във Войводиново. Ромите се заканиха с масови протести, ако бъдат изгонени отново от имотите си, съобщава бТВ.
 
Това предизвика напрежение, полицаи направиха блокада, за да разделят протестиращите жители и ромите. Около 50 души са се опитаха да минат през полицаите, но бяха спрени.
 
По-късно полицията и местната власт убедиха ромите и правозащитната организация, която ги представлява, да напуснат отново Войводиново под полицейски конвой.
 
През януари започна събаряне на незаконните постройки в селото, а ромите напуснаха къщите си. Поводът бе криминален инцидент, провокиран от двама братя от ромски произход, които пребива военнослужещ. Тогава лично вицепрмиерът Красимир Каракачанов поиска събарянето на постройките.
 
Тази седмица Каракачанов представи и концепция за решаване на проблема с "несоциализираните цигански групи", която предвижда трудова повинност и безплатни аборти. Поводът отново беше станалото във Войводиново, но действията му предизвикаха съмнения, че се заема с интеграцията на ромите предизборно. Предложенията му бяха посрещнати със сериозни критики. 
Споделяне

Още по темата

Още от България