Жителите на Люксембург 7.5 пъти по-богати от българите

Жителите на Люксембург са най-богатите европейци през 2006 г., както и година по-рано и произведеният от тях брутен вътрешен продукт (БВП) е бил 7.5 пъти по-голям от произведения в България. това показват данни, публикувани в понеделник от европейската статистическа служба Евростат и цитирани от БТА.

В Люксембург БВП на човек от населението, пресметнат според покупателната способност, през 2006 г. е бил 2.8 пъти над средното равнище за ЕС (280 единици покупателна способност в сравнение със 100 единици покупателна способност средно в ЕС), посочва Евростат.

Този показател за Люксембург значително се е повишил в сравнение с 2005 г., когато е бил 265 единици, макар че и тогава страната бе безспорен лидер в класацията на най-богатите страни от ЕС.

Високото равнище на БВП на човек от населението на Люксембург отчасти се дължи на големия процент работници от други страни, които не се включват при преброяването на гражданите на Люксембург, уточнява Евростат.

Както и през 2005 година, Ирландия държи второто място по богатство през 2006 г. в ЕС с БВП на човек от населението, който превишава с около 50% средното равнище за ЕС (146 единици покупателна стойност).

В дъното на класацията, където са най-бедните държави или 12-те страни, влезли в ЕС от 2004 година, всички имат БВП на човек от население, който е под средното за 27-те.

България и Румъния, които са най-новите членки на ЕС след присъединяването им на 1 януари тази година, имат най-нисък БВП на човек от населението съответно 37 на сто и 39 на сто от средното равнище за ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес