Жителите на Молдова ще могат да получат румънско гражданство без да напускат страната

Румънското правителство опрости процедурата за предоставяне на гражданство на жители на Молдова, които ще могат да "положат клетва за вярност на румънската държава" в което и да е румънско дипломатическо представителство, а не само в Букурещ, както бе досега. Националната агенция за гражданство съобщи, че тази процедура ще може да се извършва и в посолствата и консулствата на Румъния в чужбина. В Молдова освен посолството в Кишинев има и три румънски консулства в различни градове.

По официални данни през последните 20 години молби за румънско гражданство са подали над 450 хиляди молдовци, от които 320 хиляди вече са получили румънски паспорти. Според анкети главните причини за искане на румънско гражданство са икономически. Заради високото равнище на безработица в Молдова почти половината от трудоспособното население е напуснало страната. Около 60 процента от тях са заминали за Русия, останалите се опитват да си намерят работа в Европа, а румънският паспорт им помага да влязат в Европейския съюз без визи.

Преди 5 години румънското правителство стартира специална програма за молдовци и украинци, които от 1918 до 1940 г. са живеели на територията на Молдова и Буковина, влизащи по това време в границите на Румъния. Те и техните потомци имат право да възстановят румънското си гражданство, изгубено след влизането на посочените територии в състава на СССР.

Това решение обтегна отношенията между Букурещ и Кишинев, а бившият молдовски президент Владимир Воронин обвини румънския си колега Траян Бъсеску в "агресивна политика". Въпреки това през 2010 г. в Румъния бе създадена  Национална агенция за гражданство, която да ускори процеса. Това решение пък предизвика безпокойство в Европейския съюз, опасяващ се от прилив на стотици хиляди молдовци, използващи румънски паспорти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?