Жителите на пазарджишко село протестираха срещу обгазяващо ги сметище

Жителите на пазарджишко село протестираха срещу обгазяващо ги сметище

Жителите на Капитан Димитриево и още три села блокираха за половин час в събота главният път Пазарджик - Пещера. Протестът е срещу ежедневното обгазяване на района от амортизираното общинско сметище.

С маски и плакати "Не ни убивайте" жителите на Капитан Димитриево, Алеко Константиново, Главиница и Дебръщица настояват незабавно да се затвори общинското сметище.
Хората не вярват, че до края на годината ще започне строителството на първата клетка на новото депо. По време на блокадата се оформиха дълги опашки от автомобили. Протестиращите ще организират нови блокади, в случай, че няма отговор на исканията им.

”Палят, мирише прекалено много на метан. Въздухът е отвратителен. Няма как да се живее. Аз не искам да създам семейство при такава околна среда. Трови ни, не го искам”, коментира един от протестиращите, цитиран от БНР.

В блокадата участва и личният лекар на хората в Капитан Димитриево. По думите му при една и съща възрастова структура на населението от 55 до сто години, средната заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания в това село е около два пъти по-висока, отколкото в съседния град Пещера.

”Най-вероятно причините са комплексни. Аз за себе си съм убеден, че ежедневното обгазяване от изгорелите отпадъци, оказва много тежко отрицателно въздействие върху здравето на хората, живеещи тук”, заяви той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?