Жителите на Русия харчат все повече за храна

Жителите на Русия  харчат все повече за храна
Заради ниските си заплати и монополните цени хората в Русия харчат все повече за храна, пише "Независимая газета", цитиран от БТА.
 
Изданието сравнява положението с Китай, чието население дава за храна към 30 на сто от общите си разходи, което е близо до стандарта в заможните страни. Аналитиците отбелязват подобрение в материалното положение на китайците през последните пет години. Те са започнали да харчат повече за нехранителни и по-специално луксозни стоки, за недвижими имоти, образование, туризъм и спорт. 
 
В Русия обаче тенденцията е противоположна - за пет години делът на семейните разходи за храна в структурата на потреблението е нараснал от 28.1 на 32.3 процента.
 
Скъпите храни при ниски доходи са признак за слабо развита икономика и разпределение, също и белег за монополно високи цени, изтъква вестникът, цитиран от Би Би Си.
 
При допитвания на руския фонд "Обществено мнение" от септември 2017 г. делът на субективно бедните хора в Русия, заявили, че парите им стигат само за храна или не стигат дори за изхранване, е възлизал на 38 процента. 
 
Експертът Полина Кузнецова обяснява високия дял на разходите за храна в Русия главно с ниските доходи на населението.
 
Анализаторката Ана Вовк обаче подчертава, че тук действат много фактори. През 2014 г. Русия наложи ответни санкции на Запада, което съвпадна с рязко поевтиняване на петрола и спад на рублата - "това естествено предизвика поскъпване на храните", посочва Вовк.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?