Жителите на София и Букурещ са най-недоволни в ЕС от въздуха и шума

Жителите на София и Букурещ са най-недоволни в ЕС от въздуха и шума

Жителите на София и Букурещ са най-неудовлетворени от качеството на въздуха и нивото на шума в своите градове измежду всички 28 европейски столици, сочи проучване на Евростат по повод предстоящия утре, 5 юни, Световен ден на околната среда.

Едва 28 на сто от софиянци или трима от всеки 10 жители на българската столица са доволни от качеството на въздуха в града.

По отношение нивото на шума малко повече софиянци отбелязват удовлетворение от този елемент на градската среда - 36 на сто са доволни, докато останалите 64 процента са недоволни от нивото на шума.

Проучването е на Евростат и е направено по повод предстоящия утре, 5 юни - Световен ден на околната среда.

Букурещ е на последно място в ЕС-28 по удовлетвореност от качеството на околната среда в румънската столица - едва 22 процента са доволни от качеството на въздуха и 31 процента - от нивото на шума.

По отношение качеството на въздуха недоволни са и жителите на Париж (30 на сто), Мадрид (31 на сто) и Рим (32 на сто).

Освен Букурещ и София като най-шумни градове се очертават още Атина (43 на сто), Рим, Мадрид и Валета - по 45 на сто от гражданите на тези европейски столици са доволни от нивото на шума.

Като най-чист град в екологично отношение се очертава ирландската столица Дъблин - там 88 на сто от гражданите са доволни от качеството на въздуха и 82 на сто - от нивото на шума.

Сред най-екологично чистите градове се нареждат още Виена, Хелзинки и Люксембург.

Изследването на ”Евростат” е било направено сред 83 европейски града през 2015 година.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?