Живеещи в центъра на София искат да паркират безплатно, управляващите не дават

От събота плащаме по два лева за час престой в синя зона, зелената влиза в действие от понеделник

Снимка: БГНЕС

Живеещи в центъра на София искат да паркират безплатно, докато управляващото мнозинство от ГЕРБ в Столичния общински съвет не дава. Това стана ясно по време на  заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) днес. То беше свикано извънредно след четиридневни протести на паметника на партриарх Евтимий и последвали разговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков.

Кметът да издаде заповед, с която да отложи с един месец действието на винетните стикери за живеещите в центъра на София, беше единственото решение, което взе транспортната комисия.

Така поскъпването на “синята зона” от един на два лева влиза в сила от събота, а за “зелената” от понеделник, защото през почивните дни не действа.

Заседанието на транспортната комисия беше прекъснато за кратко заради разнобой в мненията на представителите на неправителствените организации и гражданите. След стиковане на позициите те предложиха живеещите в синята и зелената зона да не плащат за винетен стикер, както и да не се увеличава цената за паркиране.

Направените от гражданите предложения ще стоят две седмици на сайта на Столичния общински съвет в интернет и само разумните ще бъдат внесени за обсъждане на сесията на 13 септември, каза Радослав Тошев, председател на транспортната комисия в СОС.

Комисията разгледа всички предложения, които трябва да стоят на сайта на Столичния общински съвет, така че все още ги обсъждаме. Взехме становище на комисията, с което препоръчваме на кмета на Столичната община да издаде заповед за гратисен период до 1 октомври за всички живеещи в центъра за въвеждането на тези винетки, каза Тошев. Столичният общински съвет ще заседава на 13 септември. Решенията са прекалено много. Ще се обсъдят всички онези, които са разумни и подходящи, каза Тошев.

Наредбата влиза в сила от 1 септември с изключение за винетните стикери за живущите в центъра, за които влиза в сила от 1 октомври. Както и за онези, които са закупили винетни стикери. Техните винетни стикери ще действат от 1 октомври 2012 г. до 2013 г.”.

Недоволните: Не на рекета

"Не желаем да коментираме разни частни интереси, които бяха поставени тук. Ние оставаме с искането за отмяна на рекета за синя и зелена зона. Как ще си го формулирате, това си е ваша работа", каза Мирослав Паскалев – Зорец, представител на протестиращите.

По-различна беше позицията на  гражданското сдружение “ДНЕС”. “Живеещите по адресна регистрация в синята и зелената зона в София не следва да плащат нищо повече от себестойността на винетния стикер”, каза Абрахам Бенлиан, който представяше “ДНЕС” и фейсбук-групата. “Ние сме против и методиката, по която е определена цената от два лева за синята зона, защото няма икономическа обосновка. Цената е неадекватна и не съответства на стандарта на живот на столичани”, допълни той.

ДСБ – без винетка за живеещите в центъра, БСП – за промени на наредбата

Живеещите в синята зона не би трябвало да заплащат за преференциалното паркиране, смята Вили Лилков, зам.-председател на транспортна комисия в СОС и съветник от ДСБ. Аргументите му са, че живеещите в центъра и сега плащат висок данък сгради, а с въвеждането на винетна такса от 150 лева ще се обложат и с още един допълнителен данък и това засилва прекалено данъчното им бреме.

Вили Лилков е за отпадане на служебния абонамент, защото това понятие го няма в нито една европейска столица. Ако служебния абонамент отпадне, местата за паркиране ще се увеличат с 10%, пресметна Лилков.

БСП е за свикване на извънредно заседание на СОС и промени в наредбата, с които да се изчистят спорните текстове. Според Георги Свиленски, зам.-председател на транспортната комисия от БСП, в момента освен собственика на жилището друг не може да получи винетен стикер, за да паркира.

Причината е, че в наредбата е посочено, че само собствениците на имота могат да получат стикери. “Сега стигаме до това, че дадени хора в Центъра за градска мобилност сме ги натоварили с несвойствени функции – те да преценяват дали някой има или няма право. Правилата и законите са, за да се спазват. В момента сме направили хаос, който ще се опитаме под въздействието на гражданите и на медиите в залата, да направим някакъв компромис, който ще е незаконен. Ако това се случи, ще искам проверка за всички издадени стикери от 1 август до 15 септември – на какво основание са издадени”, каза Свиленски.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова повтори, че настоява да се облекчи процедурата за издаването на стикери за живеещите в центъра."Не само за собственици, а и за наемателите и за хората, които съжителстват и имат роднинска връзка", каза Фандъкова преди заседанието на транспортната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България