Живеещите в центъра на София могат да си купят винетка и в неделя

Край на безплатното паркиране от понеделник

БГНЕС

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще приема документи за издаване на винетни стикери на живеещите в центъра на София в събота и неделя, съобщиха от Столичната община. В понеделник изтича гратисният срок за безплатно паркиране.

Документи за винетка могат да се подават на ул. “Будапеща” 17 и на площад “Възраждане” 1. В събота бюрата ще работят от 8.30 до 18 часа, а в неделя - от 9 до 16 часа. Тъй като банковите клонове не работят в неделя, на 30 септември ЦГМ осигурява и работеща каса в бюрото на ул. “Будапеща“ 17, където ще могат да се получат издадените винетни стикери.

 

Заявлението за издаване на винетен стикер може да се подаде и по електронен път чрез сайта на ЦГМ.

 

Столичната община облекчи и процедурата по издаване на винетките като намали необходими документи от осем на три. Това са копие от нотариален акт или договор за наем, регистрационен талон на автомобила и лична карта.

 

Разширен беше и обхватът на хората, които имат право на стикер. Освен собственици на имот в центъра, такова право имат и наемателите, както и ползвателите на лизингови автомобили.

 

Винетките дават възможност на живеещите в синя и зелена зона да паркират в рамките на няколко улици по местоживеене.

 

За синя зона годишната винетка струва 150 лв. за първа кола и 450 лв. за втора. За зелената зона годишният стикер е 100 лв. за първи автомобил и 300 лв. за втори.

 

Работното време на синя зона е от 8 до 19 часа, а в събота от 8 до 14 часа. Зелената зона е с работно време от 8 до 19 часа, а през почивните дни е безплатно.

 

На 1 октомври изтича гратисният период за издаване на винетки, припомнят от Центъра за градска мобилност.

 

Според новите правила за паркиране, от 1 септември живеещите в центъра на София могат да паркират пред домовете си само срещу платена винетка. Това предизвика недоволството на столичани и кметът Йорданка Фандъкова с нарочна заповед даде един месец гратисен период.

 

Протестиращите настояваха да отпадне платеното паркиране за живеещите в центъра с мотива, че това е нов вид данък.

 

От понеделник обаче, ако искат да паркират автомобилите си по местоживеене, без да бъдат глобени, а автомобилът им откаран на наказателен паркинг, те ще трябва да имат стикер, който да е залепен на видно място на предното стъкло на автомобила.  

Споделяне

Още от България