Живко Георгиев: Интригата на този вот е ще се стигне ли до предсрочни избори

Живко Георгиев

Евроизборите може да променят начина, по който кабинетът ще довърши мандата си, но може да се стигне и до предсрочен парламентарен вот и това е основната вътрешнополитическа интрига. Това е мнението на социолога Живко Георгиев, изказано във вторник пред БНР.

По думите му "евроизборите такива, каквито са, са междинни от гледна точка на вътрешнополитическия цикъл от избори, така че техният резултат няма как да не повлияе върху вътрешнополитическия живот, макар че не е ясно още в каква посока".

"Аз лично очаквам, че във всички случаи ще бъдем свидетели на някакви промени, само че изборният резултат ще ни подскаже кои ще са по-вероятни и възможни – сюжетът и с предсрочни парламентарни избори при два типа съотношение на резултатите след изборите, възможни са радикални промени, не толкова в кабинета, макар че и такива възможност да има, а по-скоро в начина, по който кабинетът ще доизкара мандата си", прогнозира Георгиев.

Социологът смята, че към предсрочен вот наесен може да се тръгне и при победа на опозицията, и при победа на управляващите.

"Предсрочни избори могат да бъдат инициирани от управляващите при добър резултат на евровота, но ако ще има по-сериозни смени в правителството, това може да означава, че някой друг калкулира като по-вероятно доизкарване на мандата. Само че доизкарване на мандата ще бъде възможно при доста сериозни промени в начина, по който изпълнителната власт упражнява компетенциите си. Може това да стане, ако има достатъчно стабилна парламентарна подкрепа, което засега е неясно как ще се получи", твърди Георгиев.

Все пак българският избирател до голяма степен се ориентира какъв може да бъде вътрешнопартийният отзвук на евроизборите и че след убедителна победа на управляващите това не означава непременно парламентарни избори в нормалния срок, нито победата на опозицията на тези избори означава автоматически предсрочни избори, смята още той.

Живко Георгиев допуска, че три партии със сигурност ще успеят да изпратят поне по двама евродепутати в Брюксел. "Данните показват, че три партии със сигурност ще имат повече от двама евродепутати, но с един депутат ще бъдат поне още 3-4 и те имат своите реални шансове", казва той.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014