Живко Георгиев: Между премиера и президента е постигнато споразумение за коректност

Живко Георгиев

Склонен съм да вярвам, че между Бойко Борисов и генерал Радев е постигнато някакво джентълменско споразумение за коректност. Така социологът Живко Георгиев коментира пред БНР срещата между премиера и президента, която трябваше да потуши напрежението между институциите, след като миналата седмица в парламента бе създадена анкетната комисия "Грипен".

"Не е хубаво, когато в отношенията между властовите институции цари дребнотемие, царят трудно обясними полемики, заяждания, опити за компроматни войни. Това не е печелившо за нито една от институциите", каза Георгиев.

Според него в ГЕРБ вече има достатъчно автономни групи, преследващи свои политически цели, които ще продължат опита си да омаловажат всяка една позиция на президента.

"Склонен съм да допусна, че и господин Борисов в определени моменти предпочита по-сложна игра. Той предпочита да остави определени свои подчинени да играят атакуващо, а той да играе ролята на доброто ченге, на обединител на нацията и така нататък. И сега дори е възможно да продължи да има напрежение в отношенията с президента, въпреки думите на господин Борисов, но с негово позволение. Той е показал, че е способен да се ползва от услугите на атакуващия играч в определени моменти, за да може след това да заеме обединителната позиция на държавник", допълни социологът.

Той коментира и отношенията вътре в ГЕРБ. "Моята прогноза е, че в ГЕРБ ще продължават центробежни тенденции. Те не са така ярки, както в другите политически сили, но очевидно там има лагери и те са повече от два, които имат свои разбирания за политиката, за бъдещето на ГЕРБ, за своето място в това бъдеще и така нататък", смята Георгиев.

И даде пример за думите си със скандала около управлението на НДК. "При липса на повече публична информация за истинските мотиви на случващото се с ръководството на НДК, няма друго логично обяснение, освен това, че тези различни лагери доведоха до тази драма. Вечният проблем в лагерите на управляващите е, че не могат да си разделят сферите на влияние", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?