Живко Георгиев: Между премиера и президента е постигнато споразумение за коректност

Живко Георгиев

Склонен съм да вярвам, че между Бойко Борисов и генерал Радев е постигнато някакво джентълменско споразумение за коректност. Така социологът Живко Георгиев коментира пред БНР срещата между премиера и президента, която трябваше да потуши напрежението между институциите, след като миналата седмица в парламента бе създадена анкетната комисия "Грипен".

"Не е хубаво, когато в отношенията между властовите институции цари дребнотемие, царят трудно обясними полемики, заяждания, опити за компроматни войни. Това не е печелившо за нито една от институциите", каза Георгиев.

Според него в ГЕРБ вече има достатъчно автономни групи, преследващи свои политически цели, които ще продължат опита си да омаловажат всяка една позиция на президента.

"Склонен съм да допусна, че и господин Борисов в определени моменти предпочита по-сложна игра. Той предпочита да остави определени свои подчинени да играят атакуващо, а той да играе ролята на доброто ченге, на обединител на нацията и така нататък. И сега дори е възможно да продължи да има напрежение в отношенията с президента, въпреки думите на господин Борисов, но с негово позволение. Той е показал, че е способен да се ползва от услугите на атакуващия играч в определени моменти, за да може след това да заеме обединителната позиция на държавник", допълни социологът.

Той коментира и отношенията вътре в ГЕРБ. "Моята прогноза е, че в ГЕРБ ще продължават центробежни тенденции. Те не са така ярки, както в другите политически сили, но очевидно там има лагери и те са повече от два, които имат свои разбирания за политиката, за бъдещето на ГЕРБ, за своето място в това бъдеще и така нататък", смята Георгиев.

И даде пример за думите си със скандала около управлението на НДК. "При липса на повече публична информация за истинските мотиви на случващото се с ръководството на НДК, няма друго логично обяснение, освен това, че тези различни лагери доведоха до тази драма. Вечният проблем в лагерите на управляващите е, че не могат да си разделят сферите на влияние", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?