Живко Живков е новият директор на фонд "Земеделие"

Живко Живков

След две седмици на напрежение драмата с ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) приключи и за изпълнителен директор е назначен Живко Живков - досегашен заместник на подалия оставка Румен Порожанов. Решението е на Управителният съвет на ДФЗ, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Порожанов подаде оставка на 1 февруари, минути след като му беше поискана от служебния министър на земеделието Христо Бозуков.

Това стана след протести на животновъди пред сградата на министерството заради новите схеми за подпомагане. Официално Бозуков мотивира исканата оставка с "назряло обществено недоверие към фонд "Земеделие", съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство".

Целта на смяната беше да се извърши "коректна проверка" в ДФЗ във връзка с получени сигнали от бенефициенти за нередности при проекти.

Порожанов заяви, че оставката му е поискана заради засегнати икономически интереси и класирането по общинските проекти, от което бяха недоволни общини, управлявани от кметове, избрани с листата на БСП.

Предстои да се види дали новият шеф на фонда Живко Живков ще установи дали има нередности и ще има ли промяна в класирането на общинските проекти или ще се гласува за увеличаването на парите, така че всички да са доволни.

До момента Живков отговаряше за директните плащания и информационните технологии в ДФЗ. Той беше назначен за зам.-изпълнителен директор на фонда по времето на управлението на Бойко Борисов. Решението за назначаването му е на Управителния съвет на ДФЗ от 29 август 2014 г.

38-годишният Живков започва работа като експерт в областната дирекция на Министерството на земеделието и храните във Велико Търново през 2003 г. и работи до 2005 г. След това четири години е юрист, за да се завърне през 2009 г. като директор на областната дирекция на ДФЗ във Велико Търново.

Живко Живков е роден на 11 януари 1979 г. Той е магистър е по "Право" от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава и магистърска степен "Агроном" от Лесотехническия университет в София. Владее английски и руски език.

Споделяне

Още от България