Животът на румънската лекоатлетка не е могъл да бъде спасен

Не е било възможно да бъде спасен животът на румънската лекоатлетка Мария Чонкан, която загина в неделя при автомобилна катастрофа близо до Плевен. Това са заключенията на оповестената в понеделник съдебно-медицинската експертиза. Същия ден тялото на румънската олимпийска медалистка от Атина’2004 бе пренесено в Румъния, където ще бъде погребана в родното ѝ село.

Извършената в Плевен аутопсия е показала, че в резултат на удара при катастрофата Мария Чонкан е получила тежка черепно-мозъчна травма, счупване на костите в основата на черепа и контузия на мозъка. Това каза доц. д-р Петко Лисаев, ръководител на катедра “Съдебна медицина” на Университетската болница в Плевен. По думите му травмата не е лечима и води до смърт.

От Окръжната прокуратура в Плевен съобщиха, че в хода на досъдебното производство се работи по две версии за катастрофата. Първата е управление на автомобила с превишена скорост, вследствие на което водачът е загубил контрол над колата. Втората е евентуално спукване на гума, което е станало причина за загуба на контрол на колата. По този повод е назначена автотехническа експертиза.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Според дознателите шофьорът е извършил нарушение и вследствие на това е станала катастрофата.

При извършването на следствените действия е присъствал консулът на Румъния и офицера за свръзка на Румъния в нашата страна.

29-годишната Чонкан се връщала от подготовка в Гърция заедно с треньора си Щефан Берегзажи, спаринг-партньора Михай Кунда и масажиста Йон Богдан Лунгу. Мария Чонкан шофирала личния си автомобил "Шкода Фабия", в който пътувал и масажистът, а в предната кола били спаринг-партньорът ѝ и треньорът, който видял в огледалото за обратно виждане как колата на Чонкан се отклонява от пътя и се забива в крайпътно дърво.

Пътно-транспортното произшествие е станало на прав участък от пътя, до разклона за Горни Дъбник, при изключително добра видимост, сухо и слънчево време и добро състояние на пътното платно. По предварителни данни не е установено в момента на инцидента да е имало разминаване с насрещно движещи се превозни средства или други фактори, които по някакъв начин да допринесат за катастрофата, допълниха от прокуратурата.

Треньорът на Чонкан заяви часове след катастрофата пред румънски медии, че български полицаи са поискали 20 евро, за да извикат бърза помощ и че линейката се забавила половин.един час. Шефът на областната полиция в Плевен разпореди проверка, но от Центъра за спешна помощ отхвърлиха твърденията на треньора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?