"Животът щеше да е трагичен, ако не беше забавен": Цитати на Стивън Хокинг

Тежката болест не попречи на британския физик и космолог Стивън Хокинг да стане популяризатор на науката и да даде своя безценен принос за разбирането на Вселената. Той почина на 76- годишна възраст, оставяйки на човечеството своите научни трудове, но и множество ярки цитати на най-различни теми.

Почти всички те бяха произнесени с помощта на знаменития речеви синтезатор.

Защо съществува Вселената: "Ако намерим отговор на този въпрос, това ще е окончателен триумф на човешкия разум – защото тогава бихме узнали замисъла на Бог." - "Кратка история на времето", публикувана през 1988 г.

За черните дупки: Айнщайн не е бил прав, когато е казал: "Бог не играе със зарове". Проучването на черните дупки показва, че Бог не само играе на зарове, но и понякога ни обърква, хвърляйки ги там, където не можем да ги видим." - "Природата на пространството и времето"

За човечеството: "Ние сме просто напреднала порода маймуни на малка планета на една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално." Интервю в "Шпигел", 1988 г.

За живота: "Първо, гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Второ, никога не се отказвайте да работите. Работата ви дава смисъл и цел, а животът е празен без тях. Трето, ако имате достатъчно късмет да намерите любов, помнете, че тя е тук и не я захвърляйте". Интервю за Ай Би Си, 2010 г.

За радостта: "Животът би бил трагичен, ако не беше забавен." "Ню Йорк таймс", 2004 г.

За диагностицирането на заболяването му: "Моите очаквания бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко оттогава досега е бонус." "Ню Йорк таймс", 2004 г.

За търговския успех:

"Аз съм продал повече книги по физика, отколкото Мадона за секса."

"Искам книгите ми да се продават на книжните щандове по летищата." Интервю в "Ню Йорк таймс", 2004 г.

За несъвършенството на света: "Едно от основните правила на Вселената е, че няма нищо съвършено. Съвършенство просто не съществува. Без несъвършенство, не бихме съществували нито вие, нито аз." "Дискавъри ченъл" 2010

За интереса към космоса: "Мисля, че животът на Земята е под постоянна заплаха от унищожение, например в резултат на ядрена война, генетичен вирус или други трагедии. Аз мисля, че за човечеството няма бъдеще, ако то не се отправи към космоса. Ето защо искам да повиша обществения интерес към космоса.

За паралелните вселени (от интервю пред комика Джон Оливър)

- Вие казахте, че съществува безкрайно число паралелни вселени, което означава, че теоретично има вселена, в която аз съм по-умен от вас?

- Да, а освен това има вселена, в която вие сте по-смешен.

За изкуствения интелект: "Развитието на изцяло изкуствен интелект може да означава край на човешката раса. Той ще се развива сомопроизволно, ще се самореконструира на все по-висока степен....Хората, които са ограничени от бавната биологична еволюция, не биха могли да се конкурират и ще бъдат заменени." Интервю пред Би Би Си, 2014 г.

За възможен контакт между хората и извънземните: "Ако извънземните някога ни посетят, мисля, че резултатът би бил като пристигането на Колумб в Америка, което не е свършило добре за местното население".

За славата: За моите колеги аз съм просто още един физик, но за широката публика, вероятно аз станах най-известния учен в света. Отчасти заради това, че учените, с изключение на Айнщайн, не приличат на рок звезди, а отчасти затова, че аз се вписах в стереотипа на инвалида – гений. Аз не мога да се крия зад перука или тъмни очила – моето кресло ме издава."

За съдбата: "Забелязах, че дори тези хора, които казват, че всичко е предопределено и нищо не бива да се променя, се оглеждат преди да пресекат улицата".

За интелигентността: "Интелигентността е способност да се адаптираш към промените.

За хората с увреждания: "Моят съвет към хората с увреждания е да се концентрират върху неща, на които вашите увреждания не пречат да вършите добре и да не съжалявате за нещата, на които пречи. Не си увреждайте духа заради физическото увреждане." Интервю в "Ню Йорк таймс", 2011 г.

За евтаназията: "Жертвата би трябвало да има право да сложи край на живота си, ако иска. Но аз мисля, че това би било голяма грешка. Колкото и лош да изглежда животът, винаги има нещо, което можеш да направиш и в което да успееш. Докато има живот, има и надежда". "Пипълс дейли онлайн" 2006 г.

Има ли рай: "За мен мозъкът е просто компютър, който спира да работи, когато частите му се повредят. Няма рай или отвъден живот за повредените компютри – това е приказка за хора, които се страхуват от тъмното."

За смъртта: "Живях под угрозата от ранна смърт през последните 49 години от живота си. Аз не се страхувам от смъртта, но и не бързам да умра. Има толкова неща, които трябва да свърша преди това!" "Интервю пред в. "Гардиън", 2011 г.

Споделяне

Още от Свят